Szabolcsi almás pite jó vastag töltelékkel: ha ezt teszed a tésztába, még omlósabb lesz
Ez az egyik legfinomabb almás pite: szinte szétolvad a szádban.

Szabolcsi almás pite jó vastag töltelékkel: ha ezt teszed a tésztába, még omlósabb lesz
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szabolcsi almának nincs párja. Fantasztikus sütiket készíthetsz belőle, a porlós, vagyis a pite messze földön híres. Elképesztő, hogy a tésztája milyen porhanyós. A titka a házi sertészsír, ennek köszönhetően sokkal jobb lesz állaga és az íze. Három-négy napig is friss marad. Az almás tölteléket bolondítsd meg fahéjjal.

Szabolcsi almás pite

Hozzávalók:

  • 1.5 kg alma
  • 45 dkg liszt
  • 15 dkg kristálycukor
  • 15 dkg sertés zsír
  • 4 evőkanál búzadara
  • 2 dl tejföl
  • 2 db tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 teáskanál fahéj

Kenéshez

  • 1 db tojássárga
Recept idők

Elkészítés:

A töltelékhez a megmosott, meghámozott almákat reszeld le nagyobb lyukú reszelőn. Szórd meg fahéjjal és ízlés szerinti cukorral. A tésztához a lisztet szitáld egy tálba, és a zsírral jól morzsold össze. Add hozzá a cukrot és a sütőport. Készíts a közepébe egy mélyedést, és üsd bele a tojásokat, tedd hozzá a tejfölt. Dolgozd össze a tésztát, fontos, hogy rugalmas legyen. Ha túl keménynek találod, önthetsz hozzá kevés tejet. Vedd ketté, és formázz két gombócot. Nyújtsd ki az egyiket lisztezett felületen, és igazgasd kizsírozott, liszttel megszórt tepsibe. Erre hints kevés búzadarát, így nem áztatja el a töltelék a tésztát.

Egyenletesen oszd el rajta a jól kicsavart almát, és a tetejére is szórj kevés grízt. Nyújtsd ki a másik lapot, majd fedd be vele a tölteléket. Kend meg a felvert tojássárgával, és villával szurkáld meg több helyen a tésztát. Ezután mehet az előmelegített sütőbe, és 180 fokon süsd meg 25-30 perc alatt. Ha kész, hagyd kihűlni, majd szórd meg porcukorral.

Ezt is szeretjük