Eredeti svéd húsgolyó-recept
Éppen olyan, mint az áruházban
A barna szósz, a fűszeres húsgolyó és az édes áfonyás szósz triója mindenkit levesz a lábáról.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ez a fogás remek családi ebédnek is, de bármilyen összejövetelre elkészítheted, hiszen a húsgolyókból elképesztő adagokat csinálhatsz viszonylag rövid idő alatt, a barnamártásból és az áfonyás szószból pedig pontosan ugyanannyi ideig tart sokat, mint keveset előállítani.

Ha otthon készíted, nem kell aggódnod, hogy elég lesz-e a barnamártás vagy az áfonyaszósz, hiszen bármennyit főzhetsz.

Svéd húsgolyók

Hozzávalók:

  • 40 dkg sertés darált hús - combból, lapockából
  • 4 dl marhahúsalaplé - kockából is jó
  • 1 tojás
  • 1 hagyma
  • 8 dkg zsemlemorzsa
  • 1 evőkanálnyi friss kapor
  • 2 evőkanálnyi liszt
  • 1 evőkanálnyi vaj
  • 1 evőkanálnyi olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 csipetnyi őrölt kömény
  • áfonyalekvár ízlés szerint

Elkészítés ideje:

35 perc.

Elkészítés menete:

A hagymát vágd egészen apró kockákra. A tojást verd fel habosra. A húst tedd egy tálba, és add hozzá az előbb felsoroltakat a zsemlemorzsa és a kömény társaságában, sózd és borsozd ízlésed szerint. Vizes kézzel formálj belőle golyókat, nagyjából 20 darabot.

A kanálnyi olívaolajat forrósítsd fel egy serpenyőben, majd pirítsd meg rajta a húsgolyók minden oldalát alaposan.

Amikor kész vannak, a serpenyőbe tedd a vajat, pirítsd rajta barnára a lisztet, nagyjából két perc alatt, aztán öntsd fel a húslével, kevergesd addig, amíg be nem sűrűsödik, majd vedd le a tűzről, keverd bele a golyókat, és szórd meg a kaporral. Tálald áfonyalekvárral. 

Gyors sütik a gyors vacsora után

Ha kevés időd van, akkor is alkothatsz maradandót!

Ezt is szeretjük