Eredeti svéd húsgolyó-recept
Éppen olyan, mint az áruházban
A barna szósz, a fűszeres húsgolyó és az édes áfonyás szósz triója mindenkit levesz a lábáról.
- Minden eddiginél fontosabb most a vérplazmaadók szerepe - csatlakozz! (x)
- Túl a virágon: 5 egyedi ajándékötlet anyák napjára! (x)
- Hatékony ápolás a természettel összhangban (x)
- Kutyabaj - a halálos szívférgesség (x)
- Tudod, hol vásárol Lékai-Kiss Ramóna? (x)
- Védjük meg kedvenceinket! (x)
- Szédülés idős korban: ártalmatlannak tűnik, de komoly következménye lehet! (x)

- Sosem gondoltad volna, hogy ezek a divatszínek milyen jól mutatnak együtt: minden szettből kihozzák a maximumot »
- Nem csak méregdrága ruhákban lehetsz stílusos: 10 tipp, amitől kifinomultan divatos lesz az öltözéked »
- Elképesztő, mit tesz a bőrrel a stressz és a szorongás: mély ráncokat, pattanásokat, és allergiás reakciókat is okozhat hosszú távon »
- Kvíz: mennyire ismered Magyarországot? Teszteld magad!
- Gregor Bernadett levágatta hosszú haját: a rövidebb frizurát imádják a rajongói
- Kvíz: melyik folyó mellett van Makó? 10 kérdés Magyarország földrajzáról
- 10 kérdés biológiából, amit a suliban még tudni kellett: melyik igaz az állítások közül?
- Ő Gallusz Niki ritkán látott párja: Laurával 10 éve egy párt alkotnak
Ez a fogás remek családi ebédnek is, de bármilyen összejövetelre elkészítheted, hiszen a húsgolyókból elképesztő adagokat csinálhatsz viszonylag rövid idő alatt, a barnamártásból és az áfonyás szószból pedig pontosan ugyanannyi ideig tart sokat, mint keveset előállítani.
Ha otthon készíted, nem kell aggódnod, hogy elég lesz-e a barnamártás vagy az áfonyaszósz, hiszen bármennyit főzhetsz.
Svéd húsgolyók
Hozzávalók:
- 40 dkg sertés darált hús - combból, lapockából
- 4 dl marhahúsalaplé - kockából is jó
- 1 tojás
- 1 hagyma
- 8 dkg zsemlemorzsa
- 1 evőkanálnyi friss kapor
- 2 evőkanálnyi liszt
- 1 evőkanálnyi vaj
- 1 evőkanálnyi olívaolaj
- só, frissen őrölt bors
- 1 csipetnyi őrölt kömény
- áfonyalekvár ízlés szerint
Elkészítés ideje:
35 perc.
Elkészítés menete:
A hagymát vágd egészen apró kockákra. A tojást verd fel habosra. A húst tedd egy tálba, és add hozzá az előbb felsoroltakat a zsemlemorzsa és a kömény társaságában, sózd és borsozd ízlésed szerint. Vizes kézzel formálj belőle golyókat, nagyjából 20 darabot.
A kanálnyi olívaolajat forrósítsd fel egy serpenyőben, majd pirítsd meg rajta a húsgolyók minden oldalát alaposan.
Amikor kész vannak, a serpenyőbe tedd a vajat, pirítsd rajta barnára a lisztet, nagyjából két perc alatt, aztán öntsd fel a húslével, kevergesd addig, amíg be nem sűrűsödik, majd vedd le a tűzről, keverd bele a golyókat, és szórd meg a kaporral. Tálald áfonyalekvárral.
Gyors sütik a gyors vacsora után
Ha kevés időd van, akkor is alkothatsz maradandót!
OLVASD EL EZT IS!

- fokhagyma
- káposzta
Káposztával sült oldalas

- chili
- fahéj
Az eredeti chilis bab receptje

- leves
- húsleves