Itt a titkos recept: így készül az igazi svéd húsgolyó
Nem kell svéd húsgolyóért a bútoráruházba menned, már otthon is elkészítheted a nagy kedvencet.

Itt a titkos recept: így készül az igazi svéd húsgolyó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A svéd húsgolyó különleges és finom fogás, melyre könnyen rá lehet szokni. Ráadásul pont olyan, mint az eredeti. A gombóc verhetetlen, a mártás pedig krémes. Krumplipürével és áfonyalekvárral a legfinomabb.

Svéd húsgolyó barnamártással

Hozzávalók 4 személyre:

A gombóchoz

  • 50 dkg darált marhahús
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl habtejszín
  • 1 tojás
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 kávéskanál só
  • fél teáskanál szerecsendió
  • 1 késhegynyi bors

A szószhoz

  • 8 dkg vaj
  • 4 dl húsleves
  • 2.5 dl tejszín
  • 3 evőkanál liszt
Recept idők

Elkészítés:

A darált húst keverd össze a zsemlemorzsával, az aprított vöröshagymával, a zúzott fokhagymával, a habtejszínnel és a tojással. Ízesítsd mustárral, sóval, borssal, szerecsendióval, majd dolgozd össze. Nedves kézzel formázz a masszából húsgolyókat. Olvaszd fel a vajat, rakd bele a gombócokat, és többször átforgatva pirítsd meg. Ezt a mennyiséget több részletben tudod csak kisütni.

A mártáshoz a vajat olvaszd fel, és folyamatos kevergetve add hozzá a lisztet. Ha kezd pirulni, öntsd hozzá a levest. Ha az nincs, tégy fel vizet főni, morzsolj bele egy húsleveskockát, és forrald össze. Mehet még hozzá a tejszín, a só és a bors, majd gyenge tűzön főzd öt percig. Tálaláskor a húsgombócokat locsold meg a mártással.

Ezt is szeretjük