Mennyei sütőtökös rizottó zsályával bolondítva: így lesz igazán krémes
A krémes rizottó sütőtökkel készítve is ellenállhatatlan. Fűszerezd bátran ízlés szerint!
Az észak-olaszok híres egytálétele, a rizottó akkor tökéletes, ha az állaga folyékony, kására emlékeztető. Ezt speciális, magas keményítőtartalmú, nehezen szétfővő rizottórizs felhasználásával tudod elérni. Fontos, hogy a rizottót nem lehet a tűzön magára hagyni, mert a folyadékot fokozatosan kell hozzáadagolni, és közben folyamatos kevergetést igényel, különben leragad, elszíneződik.
Sütőtökös rizottó
Hozzávalók
- 50 dkg sült tök
- 4 dl alaplé
- 3 zsályalevél
- 2 evőkanál parmezán
- 1 bögre rizottórizs
- 1 vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 dl édes fehérbor
- 1 evőkanál mascarpone
- 1 teáskanál morzsolt rozmaring
- 1 teáskanál kakukkfű
- 1 csipet sáfrány
- só
- bors
- olívaolaj
Elkészítés:
Első lépésként süsd meg a tököt. Ehhez szeleteld tetszés szerinti darabokra, tedd alufóliával kibélelt tepsibe, és letakarva told 200 fokra előmelegített sütőbe. Tíz perc múlva vedd le a fóliát a tetejéről, és így süsd további ötven percig, amíg megpuhul. Ha kész, hagyd egy kicsit kihűlni, kanalazd ki a héjából, néhány darabot tegyél félre, a többit pedig pürésítsd turmixgépben.
Amíg a tök sül, állj neki a rizottónak. Olívaolajon fonnyaszd meg az apróra vágott hagymát. Amikor már puha, add hozzá a fokhagymát és a rizst, kevergesd néhány percig, majd öntsd fel a borral. Amikor a bort már magába szívta, folyamatosan kevergetve, fokozatosan adagold hozzá az alaplevet is. Fűszerezd rozmaringgal, kakukkfűvel, sáfránnyal, sóval és borssal. Amikor már majdnem puha, kanalazd bele a tökpürét és a mascarponét, ízlés szerint adj még hozzá a fűszerekből, és forrald össze. A végén serpenyőben hevíts egy kevés olívaolajat, néhány perc alatt futtasd meg rajta a zsályaleveleket és a kimaradt tökkockákat, és ezzel díszítsd az adagok tetejét. Reszelt parmezánnal megszórva tálald.
A céklás rizottó szintén télies hangulatú, színes, vitamindús és nagyon finom fogás. Ne spórold le róla a feta sajtot!
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció