Filléres, tepsiben sült polenta pirított gombával: már egy kevés is eltelít belőle
A pirított gombával tálalt puliszka vagy polenta olcsó, ízletes és egyszerűen elkészíthető.
A sütőben sült polenta egyszerű, házias fogás, ami pirított gombával a tetején kiadós, és olcsón elkészíthető. A polentát a magyar konyha is régóta ismeri, Erdélyben puliszka néven a mai napig a legnépszerűbb ételek egyike, amit önálló fogásként juhtúróval vagy sült húsok mellé köretként is szívesen fogyasztanak.
Sült polenta gombával
Hozzávalók 4 személyre
A polentához:
- 15 dkg kukoricadara
- 4.5 dl víz
- 1 evőkanál olaj
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál fokhagymapor
- bors
A pirított gombához:
- 50 dkg gomba
- 2.5 dkg vaj
- 1 evőkanál olaj
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál szárított petrezselyem
- só
- bors
Elkészítés:
A polenta elkészítésével kezdj. A vizet sózd meg, és egy kisebb lábosban tedd fel főni. Amikor gyöngyözni kezd, vedd a lángot kisebbre, és kanalanként, folyamatosan kevergetve adagold bele a kukoricadarát. Add hozzá a borsot és a fokhagymaport, és folyamatosan kevergesd, amíg besűrűsödik. Ekkor vedd le a tűzről, egyengesd el sütőpapírral kibélelt tepsiben, és kicsit hagyd szikkadni.
Amíg a polenta pihen, a gombát szeleteld fel. Egy serpenyőben olvaszd össze a vajat az olajjal, erre helyezd a gombaszeleteket. Sózd, borsozd, szórd meg fokhagymaporral és szárított petrezselyemmel, és fedő alatt párold puhára. Nagyjából tíz perc kell neki, hogy megpuhuljon, ekkor vedd le a fedőt a tetejéről, tekerd a lángot egy kicsit nagyobbra, forrald el alóla az összes folyadékot, amit engedett, és pirítsd meg.
Amíg a gomba párolódik, a polenta tetejét kend meg olajjal, és told 200 fokos sütőbe 15-20 percre, amíg szép színt kap. Tálaláskor szeld hasábokra, és mindegyik adag tetejére kanalazz a gombából.
Puliszkából édességet is készíthetsz: a citromos polentatorta a kukoricadarának köszönhetően gluténmentes is.
Illatos, citromos polentatorta: csak keverd egybe a hozzávalókat
Az egyszerű kevert sütemény liszt hozzáadása nélkül, kukoricadarával és őrölt mandulával készül. A gyors finomság zamatában a citrom fanyarsága kellemesen érezteti magát.
ElolvasomA változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció