Spenótos lasagne gyorsan és sok-sok sajttal: hús nélkül is nagyon laktató

A paradicsomos mellett nem véletlenül a spenótos lasagne az egyik legkedveltebb verzió.

Spenótos lasagne sajttal
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az olaszok kedvelt rakott tésztája, a lasagne paradicsomszósszal és darált hússal is mennyei, nem kevésbé ízletesek azonban a zöldséges verziók, élükön a spenótossal, mely tökéletes ízkombinációt alkot a krémes besamellel és a sok-sok sajttal. A következő recept friss spenótból és fagyasztottból egyaránt elkészíthető.

Spenótos lasagne sajttal

Hozzávalók 4 személyre

  • 12 darab lasagnelap (1 csomag)
  • 20 dkg sajt
  • vaj a kikenéshez

A besamelmártáshoz

  • 5 dkg vaj
  • 2.5 dkg liszt
  • 3.5 dl tej
  • 1 csipet
  • 1 csipet szerecsendió

A spenótos töltelékhez

  • 50 dkg spenót
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A töltelékhez a hagymát az olajon dinszteld meg, add hozzá a zúzott fokhagymát is, majd mehet rá a spenót. Ha friss, párold néha megkevergetve 3-4 percig fedő alatt, majd ha megpuhult, fakanállal szaggasd kisebb darabokra. Közben sózd, borsozd ízlés szerint. Ha fagyasztott, tégy ugyanígy, de addig főzd, míg sűrű spenótos mártást nem kapsz.

 

A besamelmártáshoz közepes lángon olvaszd meg a vajat, de vigyázz, nehogy odakapjon, majd add hozzá a lisztet, és habverővel keverd, egészen habzásig. A tejet forrón, több részletben add hozzá, és mindig keverd csomómentesre. Add hozzá a fűszereket, és addig főzd, míg be nem sűrűsödik.

 

Ha minden kész, az összeállítás következik. Egy hőálló tálat vajazz ki, lehetőleg olyat, ami helyet tud adni rétegenként három lasagnelapnak. A legalsó réteg besamelmártás lesz, amire tegyél három tésztalapot, besamelt, majd spenótot. A lereszelt sajtból már a rétegek közé is szórhatsz, nem csak a legtetejére. Az újabb három tésztalap után besamel, spenót, majd ismét tészta jön, és így tovább. A tetejére besamel kerüljön, de akár egy kis spenót is, ha maradt. Szórd a tetejére a sajtot is, majd tedd 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd körülbelül 35 percig, míg aranybarna nem lesz a teteje.

Szaftos bolognai lasagne – A besameltől még krémesebb lesz

Egy igazi olasz remekmű, amit egy tepsiben vagy jénai tálban tökéletesre készíthetünk. Tartalmas fogás, nehéz vele mellényúlni, a család minden tagja imádni fogja!

Elolvasom

Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük