Roppanós spárga üvegben eltéve: ezekkel a trükkökkel egész télen finom marad
Tedd el üvegben a spárgát, így egész télen marad belőle a kamrádban!
A spárga eltevése kényes művelet, türelmet, odafigyelést és gyakorlatot kíván. Ha tettél már el befőttet, lekvárt vagy savanyúságot, mindenképp próbáld meg a spárgát is. Az előkészítő műveletekre helyezz különösen nagy gondot, a sípokat gondosan tisztítsd meg, a befőttesüvegeket pedig felhasználás előtt sterilizáld.
Spárga eltevése télire
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kg spárga
- 3 evőkanál só
- 1.5 l víz
- 1 evőkanál cukor
- késhegynyi nátrium-benzoát
Elkészítés:
A spárgákat nagyon alaposan tisztítsd meg. Ehhez először folyó víz alatt öblítsd le, hogy a rügyek közül kijöjjön minden homokszem, majd érdemes egy órára vízbe áztatni őket úgy, hogy az áztatólevet negyedóránként cseréld alatta. Így könnyebben lejön a héja. A spárgát ezután törd el. Nagyjából az alsó egyharmadánál fog törni, ez a fás szára, ezt dobd el, a többit pedig hámozóval tisztítsd meg alaposan.
A megtisztított spárgát kösd egy vagy több csomóba, és állítsd egy akkora lábosba, hogy kényelmesen beleférjenek. Öntsd fel annyi vízzel, amennyi a szárak egyharmadáig ér. Fontos, hogy a feje kilógjon belőle! Főzd újraforrástól számítva nyolc percig, majd szedd hideg vízbe. Öt perc múlva csepegtesd le őket, és szorosan töltsd meg velük a sterilizált befőttesüvegeket.
A főzővízből másfél litert tegyél fel forrni a sóval és a cukorral. Amikor felforrt, szűrd át, kicsit hagyd kihűlni, és amikor már nem forró, de még meleg, öntsd az üvegben várakozó spárgák tetejére. Ha forrón öntöd az üvegekbe a levet, könnyen szétpattannak. Mindegyik adag tetejére szórj egy kevés nátrium-benzoátot, majd zárd le a tetejével, és állítsd nedves dunsztba.
Ehhez a következőt kell tenned: vegyél egy akkora lábost, amelybe bele tudod pakolni egymás mellé az üvegeket. Az aljára tegyél párolóbetétet vagy egy konyharuhát, és tedd bele az üvegeket. Öntsd fel annyi vízzel, hogy félig lepje el őket, és kezdd el felforralni. Ha felétek kemény a víz, egy kiskanál ecetet is tehetsz bele, hogy ne vízkövesedjenek. Várd meg, amíg a víz gyöngyözni kezd, innentől számítva tíz percig dunsztold benne az üvegeket, majd óvatosan, kesztyűvel vagy fogóval emeld ki őket. Hagyd kihűlni a spárgákat, majd mehetnek a kamra polcára.
Tavasszal terem a roppanós retek is, amelyből isteni krémlevest főzhetsz.
Üde, tavaszi krémleves: friss, roppanós retekkel kínálva az igazi
Az izgalmas krémleves kaporral megbolondítva készül. Igazi tavaszi fogás, mely melegen és hidegen is jólesik.
ElolvasomKép: merc67 / Getty Images
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció