Krémes túrótorta sósan készítve: egy pillanat alatt elfogy a tányérról
A sós túrótorta meglepő ízvilágú, de fantasztikus desszert.
A túró nem csak édes változatban működik jól: ha szereted a kapros-túrós rétest, nem fogsz meglepődni, hogy a sós túrótorta mennyire finom. A krém vékony alapra kerül, a tetejét pedig fűszervaj koronázza meg, amely lágyan folyik be a gazdag krém belsejébe.
Sós sült túrótorta
Hozzávalók 12 szelethez
A tésztához:
- 12.5 dkg liszt
- 12.5 dkg vaj
- 1 csipet só
- 0.5 dl hideg víz
A krémhez:
- 50 dkg túró
- 10 dkg olvasztott vaj
- 10 dkg mascarpone
- 10 dkg reszelt sajt
- 8 tojás
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 teáskanál só
A fűszervajhoz:
- 20 dkg puha vaj
- 3 szál petrezselyem
- 2 szál kakukkfű
- 1 szál rozmaring
- 0.5 kávéskanál citromlé
- só
- frissen őrölt bors
Elkészítés:
A tésztához a lisztet morzsold el a felkockázott, hideg vajjal, add hozzá a sót és annyi hideg vizet, hogy jól formázható tésztát kapj. Gyúrj belőle sima tésztát. Csavard fóliába, és tedd a hűtőbe legalább fél órára.
A krémhez a tojásokat válaszd ketté, a fehérjéből verj kemény habot. A túrót keverd el a tojássárgákkal, add hozzá a mascarponét, az olvasztott vajat, a reszelt sajtot, a zsemlemorzsát, végül forgasd össze a tojásfehérjével. Kóstold meg, és sózd ízlés szerint.
A pihentetett tésztát nyújtsd ki kör alakúra, és emeld át egy sütőpapírral kibélelt tortaformába. Szurkáld meg villával, és told 160 fokos sütőbe öt percre. Amikor kicsit elősült, vedd ki a sütőből, egyengesd el a tetején a krémet, és tedd vissza a sütőbe 45-50 percre, amíg a krém átsül.
Amíg sül, a puha vajat keverd el a felaprított zöldfűszerekkel, a citromlével, ízesítsd sóval, frissen őrölt borssal. Ha nincs friss zöldfűszered, szárított változatot is használhatsz. A még mindig puha vajjal kend meg a frissen kisült, forró torta tetejét.
Néha érdemes kísérletezni, amikor rágcsálnivalókat készítesz: az avokádónak például hihetetlenül jól áll a parmezános bunda.
3 hozzávalós avokádós nassolnivaló: sok parmezánnal készül
Ennek a sós sütinek a titka a kevés alapanyagban, azon belül is az érett avokádóban és a minőségi parmezán sajtban rejlik.
ElolvasomKép: smirart / Getty Images
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció