Foszlós sós kifli krumplis tésztából: maradék püréből is elkészítheted

Vendégvárónak, főzelék vagy laktató leves mellé is remek választás a krumplis tésztából készülő sós kifli.

Sós kifli krumplis tésztából
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A kelt tésztát is feldobja a főtt, tört krumpli. Ennek a kiflinek a nagy előnye, hogy másnapra is változatlanul puha és finom marad. Sőt az íze mellett az állaga is jobb lesz tőle. Ha maradékot használsz, még időt is megspórolhatsz. Ízlés szerint megtöltheted akár különféle krémekkel, zöldfűszerekkel is.

Sós kifli krumplis tésztából

Hozzávalók

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg krumpli
  • 10 dkg sajt
  • 2.5 dkg élesztő
  • 15 dkg vaj
  • 1 db tojássárga
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál
  • 1 teáskanál cukor
  • kömény
  • 1 db tojás a kenéshez
  • zöldfűszerek (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

 A krumplit főzd meg sós vízben, majd hagyd kihűlni, és törd össze. A tejet langyosítsd meg, rakd bele a cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Futtasd fel, azaz várd meg, míg jól megnő a térfogata. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a sót, a tojássárgát, a krumplit, a vajat, és gyorsan gyúrd össze. Akkor jó, ha lágy, de nem ragacsos. 
 

A megkelt tésztát oszd három részre, és formázz belőle cipókat, majd lisztezett felületen nyújtsd kerek formára. Minden kört vágj nyolc cikkre, a tésztadarabokat szórd meg reszelt sajttal, sőt zöldfűszereket is rakhatsz rá. Tekerd fel, és a kifliket rendezd sütőpapírral bélelt tepsibe. A tetejüket kend meg felvert tojással, és megszórhatod a maradék sajttal és köménnyel. Told forró sütőbe, és 180 fokon süsd szép aranybarnára 15-20 perc alatt. 
Ha édesebb ízekre vágysz, süsd meg ezt a túrós kiflit.

Ezt is szeretjük