Az igazi sopszka saláta receptje: ilyet kapsz a bolgár tengerparton
A színes, könnyed sopszka saláta remek kiegészítője lehet a grillezett vagy sült húsoknak, de önmagában is kitűnő.
Ez a gyors, egyszerű saláta a bolgár Sop-vidék konyhájának jellegzetes étele, igaz, a szerbek és a macedónok is magukénak mondják. Az eredeti recept szerint saláta és petrezselyem csak díszítés céljából kerül bele. A tengerparton szirene sajttal készítik, ha itthon nem kapsz, fetát is használhatsz hozzá. A bolgárok leginkább a főétel előtt fogyasztják. Bátran szedhetsz belőle, hisz alig van benne kalória, és az emésztést is felpörgeti.

Sopszka recept
Hozzávalók
- 10 dkg juhsajt
- 3 db paradicsom
- 2 db paprika
- 1 db kígyóuborka
- 1 db vöröshagyma
- 3 evőkanál olaj
- 1 mokkáskanál borecet
- só
Elkészítés:
A zöldségeket mosd meg, csepegtesd le. Szeld fel tetszés szerint kis, két-három centis darabokra, és dobd egy tálba. Az olajat keverd össze pár csepp borecettel, a sóval, majd öntsd a salátára. Tedd a hűtőbe egy-két órára, hogy az ízek összeérjenek. Tálalás előtt forgasd össze ismét a salátát, és nagy lyukú reszelőn reszeld a sajtot a tetejére, vagy akár rá is morzsolhatod. Szórhatsz még rá kevés petrezselymet is díszítésként.


Lehet-e boldog, aki intelligens? - A tudás hatása a lelki egészségre
Kepes András író, újságíró a Femina Klub júniusi előadásán arra keresi a választ, hogyan találhatunk boldogságot egy folyamatosan változó, kihívásokkal teli világban. Hogyan formálhatjuk úgy az életünket, hogy az ne csak sikeres, de valóban örömteli is legyen?
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. június 5. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció