8 isteni, zöldséges rakottas: sok sajttal, gazdagon

Ha könnyed, zöldséges ételekre vágysz, akkor ezek a rakottasok kapóra jönnek. Most már egyre több friss hozzávaló közül válogathatsz.

Sajtos, zöldséges rakottasok

A rakott ételek mindig bevethetőek ebédre vagy vacsorára, nagy előnyük, hogy kiadósak, ízletesek és könnyen variálhatóak. A többségük nem terheli meg a gyomrot, és egyszerű diétásan is elkészíteni. Remek alap lehet a krumpli, ilyenkor tavasszal az újburgonya, de a karfiol, a brokkoli, a zöldbab, a padlizsán, a cukkini is tökéletes. 

A zöldséges rétegek tejszínnel, tejföllel, esetleg paradicsomos szósszal leöntve önmagukban is kiválóak. Főleg, ha feldobod zöldfűszerekkel, különféle hagymákkal. A rétegek közé azonban kerülhet csirke, kolbász, ezekkel még laktatóbbá teheted a fogást, a különféle tésztákról már nem is beszélve. 

Sajtos-zöldséges rakottasok

A legegyszerűbb rakott étel is vonzóbb lesz, ha sok sajt vagy besamel kerül a tetejére. Továbbá a bacon, az újhagyma is dobhat rajta. Ha kifogytál az öltetekből, vagy szeretnél valami újat is kipróbálni, nézd végig képes összeállításunkat! A legtöbb ételt 40 perc alatt az asztalra teheted. 

Újkrumpli a rakottasba is kitűnő. Sokkal gyorsabban átsül, és más zöldségek is kerülhetnek mellé. Fűszeres tejszínnel, sok sajttal ínyenc egytálétel lehet, csirkével pedig még tartalmasabbá teheted.
A paradicsom és a cukkini együtt mindig nyerő! Alacsony kalóriatartalma miatt is nagy kedvenc ez a réteges étel. Nincs benne hús, így a vegetáriánusok is imádni fogják. A besamelt viszont ne hagyd le a tetejéről!
A kelbimbó is aduász, ha fogyózol, ráadásul egyszerűen isteni rakottast készíthetsz belőle. Még tejszínes szószt is megengedhetsz hozzá. Aranybarna, ropogós sajttal tálalva pedig ki tudna rá nemet mondani?
A sima krumplit édesburgonyára is cserélheted. Ugyanúgy rétegezheted, és más friss zöldséget is pakolhatsz a tepsibe, sőt a bacon is kitűnő hozzá. Az biztos, hogy nem fogsz hamar megéhezni utána.
A zeller nem csak a levesbe jó! Kitűnő egytálételként vagy extra köretként is számításba veheted, ha krumplival együtt sütöd. Ám a krémesen lágy, sajtos mártástól válik különlegessé.
A szuper egészséges karfiolt szeretjük bundázva, egyszerűen prézlisen, de a különféle rakott változatok is isteniek. Nem bánod meg, ha krumplit pakolsz mellé a sütőbe.
A rakott tésztákat is érdemes feldobni friss zöldségekkel. Spenóttal, brokkolival és ricottával igazán izgalmas ebéd vagy vacsora lehet. Persze, erről sem hiányozhat a vastag, nyúlós sajtréteg.
A rakott tészta rengeteg módon variálható. Már az alap is sokféle lehet, penne, lasagne vagy akár makaróni. A rétegek közé pedig tehetsz bármilyen idényzöldséget. Minél színesebb, annál finomabb.
Ezt is szeretjük