Rumos fügelekvár régi recept szerint, a nagyi titkaival
A mézédes, kellemes zamatú fügéből mennyei lekvárt főzhetsz. A különleges csemege ajándéknak is kitűnő.

fugelekvar-recept
Ez is érdekelhet

Ki ne szeretné előre látni a jövőt? (x)

Letti története megmutatja, hogy a reménytelen helyzetből is van kiút (x)

Borozzunk együtt: legyél trendszetter, válaszolj, nyerj! (x)

Őszi kikapcs: Íme a trendek! (x)

Bonyodalom a Hotel Numerában. (x)

beauty and style

Annyira megváltozott Bella Hadid, hogy sokan nem hiszik el, hogy nem plasztikáztatott »

A pulóver még soha nem volt ennyire nőies: már nem a farmer a legjobb barátja »

Amiért a tej nem jó a bőrnek: tudományosan is igazolva »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A füge ma már nem számít különlegességnek. Könnyű hozzájutni a boltokban, a piacon, sőt egyre több helyen termesztik is. Rendkívül egészséges, vitamin- és rosttartalma miatt érdemes rendszeresen fogyasztani valamilyen formában. Lekvárnak is tökéletes. Mivel a fügének magas a cukortartalma, nem kell bele túl sok édesítő, ráadásul kevesebb eséllyel romlik meg. Ezzel a régi recepttel biztos sikerre számíthatsz. 

Rumos fügelekvár

Hozzávalók:

  • 2 kg füge
  • 70 dkg cukor
  • 1 db citrom
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 db csillagánizs
  • 5 db szegfűszeg
  • 2 rúd fahéj
  • rum
Recept idők

Elkészítés:

A fügéket alaposan mosd meg, a szárukat és a hibás részeket távolítsd el. Nagyságuktól függően vágd fel négy-hat részre. Rakd egy nagy edénybe, szórd meg cukorral. Letakarva hagyd állni egy éjszakán át, hogy a cukor elolvadjon. Másnap kezdd melegíteni közepes lángon, majd főzd három órán át. Közben rakd hozzá a vaníliát, a szegfűszeget, a csillagánizst, a fahéjat és a citrom levét. Időnként keverd meg fakanállal, nehogy leégjen. Ha szükséges, szedegesd le a levét.

Amikor már elég sűrű, húzd le a tűzről, távolítsd el az ízesítőket, és pépesítsd botmixerrel. Ezt követően rotyogtasd még néhány percig, majd kanalazd sterilizált üvegekbe. A tetejükre rakj két teáskanál rumot. Szorosan zárd le, és állítsd fejre tíz percre. Pakold a lekvárt plédek, párnák közé. Ha két nap múlva kihűl, mehet a kamrapolcra. 
A fügét számtalan módon elkészítheted. Igazán ínyenc lesz, ha megtöltöd kecskesajttal. 

Ezt is szeretjük