Rumos fügelekvár régi recept szerint, a nagyi titkaival

A mézédes, kellemes zamatú fügéből mennyei lekvárt főzhetsz. A különleges csemege ajándéknak is kitűnő.

Rumos fügelekvár
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A füge ma már nem számít különlegességnek. Könnyű hozzájutni a boltokban, a piacon, sőt egyre több helyen termesztik is. Rendkívül egészséges, vitamin- és rosttartalma miatt érdemes rendszeresen fogyasztani valamilyen formában. Lekvárnak is tökéletes. Mivel a fügének magas a cukortartalma, nem kell bele túl sok édesítő, ráadásul kevesebb eséllyel romlik meg. Ezzel a régi recepttel biztos sikerre számíthatsz. 

Rumos fügelekvár

Hozzávalók

  • 2 kg füge
  • 70 dkg cukor
  • 1 db citrom
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 db csillagánizs
  • 5 db szegfűszeg
  • 2 rúd fahéj
  • rum
Recept idők

Elkészítés:

A fügéket alaposan mosd meg, a szárukat és a hibás részeket távolítsd el. Nagyságuktól függően vágd fel négy-hat részre. Rakd egy nagy edénybe, szórd meg cukorral. Letakarva hagyd állni egy éjszakán át, hogy a cukor elolvadjon. Másnap kezdd melegíteni közepes lángon, majd főzd három órán át. Közben rakd hozzá a vaníliát, a szegfűszeget, a csillagánizst, a fahéjat és a citrom levét. Időnként keverd meg fakanállal, nehogy leégjen. Ha szükséges, szedegesd le a levét.

Amikor már elég sűrű, húzd le a tűzről, távolítsd el az ízesítőket, és pépesítsd botmixerrel. Ezt követően rotyogtasd még néhány percig, majd kanalazd sterilizált üvegekbe. A tetejükre rakj két teáskanál rumot. Szorosan zárd le, és állítsd fejre tíz percre. Pakold a lekvárt plédek, párnák közé. Ha két nap múlva kihűl, mehet a kamrapolcra. 
A fügét számtalan módon elkészítheted. Igazán ínyenc lesz, ha megtöltöd kecskesajttal. 

Passata, az Univer új terméke!

A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.

Promóció

Ezt is szeretjük