Rumos fügelekvár régi recept szerint, a nagyi titkaival
A mézédes, kellemes zamatú fügéből mennyei lekvárt főzhetsz. A különleges csemege ajándéknak is kitűnő.
A füge ma már nem számít különlegességnek. Könnyű hozzájutni a boltokban, a piacon, sőt egyre több helyen termesztik is. Rendkívül egészséges, vitamin- és rosttartalma miatt érdemes rendszeresen fogyasztani valamilyen formában. Lekvárnak is tökéletes. Mivel a fügének magas a cukortartalma, nem kell bele túl sok édesítő, ráadásul kevesebb eséllyel romlik meg. Ezzel a régi recepttel biztos sikerre számíthatsz.
Rumos fügelekvár
Hozzávalók
- 2 kg füge
- 70 dkg cukor
- 1 db citrom
- 2 csomag vaníliás cukor
- 3 db csillagánizs
- 5 db szegfűszeg
- 2 rúd fahéj
- rum
Elkészítés:
A fügéket alaposan mosd meg, a szárukat és a hibás részeket távolítsd el. Nagyságuktól függően vágd fel négy-hat részre. Rakd egy nagy edénybe, szórd meg cukorral. Letakarva hagyd állni egy éjszakán át, hogy a cukor elolvadjon. Másnap kezdd melegíteni közepes lángon, majd főzd három órán át. Közben rakd hozzá a vaníliát, a szegfűszeget, a csillagánizst, a fahéjat és a citrom levét. Időnként keverd meg fakanállal, nehogy leégjen. Ha szükséges, szedegesd le a levét.
Amikor már elég sűrű, húzd le a tűzről, távolítsd el az ízesítőket, és pépesítsd botmixerrel. Ezt követően rotyogtasd még néhány percig, majd kanalazd sterilizált üvegekbe. A tetejükre rakj két teáskanál rumot. Szorosan zárd le, és állítsd fejre tíz percre. Pakold a lekvárt plédek, párnák közé. Ha két nap múlva kihűl, mehet a kamrapolcra.
A fügét számtalan módon elkészítheted. Igazán ínyenc lesz, ha megtöltöd kecskesajttal.
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció