Sült, rozmaringos polenta, ahogy az olaszok készítik
A polenta kiváló köret és önálló vacsora is lehet. Olcsó, mégis sokáig a szádban érzed az ízét.

Erdélyben puliszka, Olaszországban polenta, de ismerheted kukoricagánicakánt is. A nagymamák, dédmamák gyakran készítették, régen inkább a szegények eledelének tartották. Köretként remekül illik pörköltekhez, sültekhez. Juhtúróval, tejföllel, baconnel, salátával tökéletes vacsora is lehet. Az olaszok előszeretettel ízesítik rozmaringgal is.
Rozmaringos polenta
Hozzávalók 4 személyre
- 25 dkg kukoricaliszt
- 2.5 dl víz
- 2.5 dl tej
- 2 dkg vaj
- 1 ág friss rozmaring
- só
Elkészítés:
A vizet és a tejet öntsd egy lábosba, keverd hozzá a vajat, és forrald fel. Amikor lobog, öntsd bele a kukoricadarát, és szórd hozzá a sót. Főzd 15-20 percig, amíg jó sűrű nem lesz. Közben folyamatosan kevergesd, nehogy leégjen. Ez a vége felé már egyre nehezebb.
A sűrű pépet öntsd egy kisebb, vajjal kikent tepsibe, és a tetejére szórj rozmaringot. Told forró sütőbe, és 180 fokon süsd 20 percig. Várj kicsit, míg hűl, majd vágd fel tetszőlegesen.
Ha marad még kukoricadarád vagy liszted, érdemes belőle kukoricakenyeret is készíteni.