Roppanós savanyú uborka fokhagymával és kaporral: még nem késő eltenni télire
A roppanós savanyú uborka télen is elegendő vitaminnal lát majd el.

savanyu uborka
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Még nem késő eltenni télire a roppanós savanyú uborkát. Érdemes nagyobb mennyiséget is eltenni belőle, ugyanis ezzel a módszerrel sokáig eláll. Húsok mellé, szendvicsbe, hamburgerbe nem is kell finomabb.

Roppanós savanyú uborka

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 kg kovászolni való uborka
  • 20 dkg
  • 7 dl fehérborecet
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 liter víz
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csokor kapor
  • egész színes bors
Recept idők

Elkészítés:

Az uborkákat alaposan mosd meg, szeleteld fel, forgasd össze 15 dkg sóval, és egy éjszakát hagyd állni a hűtőben. Másnap sterilizáld a befőttesüvegeket. A sózott uborkát vedd ki a hűtőből, folyó víz alatt öblítsd le, majd várj, amíg megszárad. Egy másik tálban keverd oldódásig a maradék sót az ecettel és a cukorral. A befőttesüvegek alját béleld ki kaporral, szórd meg színes borssal, mindegyikbe helyezz egy-egy darab megtisztított, egészben hagyott fokhagymagerezdet, majd oszd el bennük az uborkaszeleteket. A cukros ecetet kicsit melegítsd fel, és öntsd az uborkákra úgy, hogy teljesen belepje őket, majd mindegyik üvegre csavard rá szorosan a tetejét. Állítsd az üvegeket egy vízzel teli lábosba, tedd a tűzre, és forrald negyedórát. Ezután vedd ki a vízből, hagyd egy nap alatt kihűlni, utána helyezd el a kamra polcán. Legalább egy hónapig engedd az ízeket jól összeérni, és csak utána bontsd fel.

A mostani körülmények között semmilyen étel nem végezheti a kukában: a dinnye héjából is isteni finom savanyúság készülhet.

Ezt is szeretjük