Roppanós savanyú uborka fokhagymával és kaporral: még nem késő eltenni télire

A roppanós savanyú uborka télen is elegendő vitaminnal lát majd el.

Roppanós savanyú uborka
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Még nem késő eltenni télire a roppanós savanyú uborkát. Érdemes nagyobb mennyiséget is eltenni belőle, ugyanis ezzel a módszerrel sokáig eláll. Húsok mellé, szendvicsbe, hamburgerbe nem is kell finomabb.

Roppanós savanyú uborka

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 kg kovászolni való uborka
  • 20 dkg
  • 7 dl fehérborecet
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 liter víz
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csokor kapor
  • egész színes bors
Recept idők

Elkészítés:

Az uborkákat alaposan mosd meg, szeleteld fel, forgasd össze 15 dkg sóval, és egy éjszakát hagyd állni a hűtőben. Másnap sterilizáld a befőttesüvegeket. A sózott uborkát vedd ki a hűtőből, folyó víz alatt öblítsd le, majd várj, amíg megszárad. Egy másik tálban keverd oldódásig a maradék sót az ecettel és a cukorral. A befőttesüvegek alját béleld ki kaporral, szórd meg színes borssal, mindegyikbe helyezz egy-egy darab megtisztított, egészben hagyott fokhagymagerezdet, majd oszd el bennük az uborkaszeleteket. A cukros ecetet kicsit melegítsd fel, és öntsd az uborkákra úgy, hogy teljesen belepje őket, majd mindegyik üvegre csavard rá szorosan a tetejét. Állítsd az üvegeket egy vízzel teli lábosba, tedd a tűzre, és forrald negyedórát. Ezután vedd ki a vízből, hagyd egy nap alatt kihűlni, utána helyezd el a kamra polcán. Legalább egy hónapig engedd az ízeket jól összeérni, és csak utána bontsd fel.

Ne dobd ki a dinnye héját, készíts belőle savanyúságot: tele van vitaminnal

A görögdinnye a nyár kedvence, mézédes finomság, mely rendkívül izgalmas alapanyag, még savanyításra is alkalmas.

Elolvasom
Ezt is szeretjük