Ropogós házi kenyér
A házi kenyérsütés nem a legegyszerűbb feladat, de egyszer mindenképpen érdemes megpróbálni, ez a szombat pedig különösen alkalmas rá.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Augusztus 20-a nemcsak Szent István ünnepe, hanem az új kenyéré is, ezért, ha eddig nem tetted, ideje, hogy kipróbáld az otthoni kenyérsütést.

Nem szükséges hozzá kenyérsütő gép, hiszen sütőben-tepsiben is tökéletesen elkészíthető.

Tökmagos kenyér

Hozzávalók 1 kg-hoz:

  • 45 dkg búzaliszt
  • 10 dkg rozsliszt
  • 10 dkg tökmag
  • 2 dkg vaj
  • 2 dkg élesztő
  • 3 dl víz
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 evőkanál só

Az élesztőt, a cukrot és kevés langyos vizet keverj simára, utána adj hozzá nagyon kevés lisztet, és ezt is keverd krémesre. Takard le, amíg fel nem fut. A liszteket melegítsd meg, és keverd össze egy tálban.
Olvaszd meg a vajat, majd keverd össze a kovásszal, a liszttel, a sóval és a langyos vízzel.

Alaposan gyúrd össze. Ha a tészta már nem ragad a kezedhez, akkor jó. Ekkor add hozzá a tökmagot, amit előtte kicsit apríthatsz, majd laza mozdulatokkal dolgozd a tésztába. A tetejét lisztezd meg, takard le konyharuhával, és hagyd a duplájára nőni. Ezután a tésztából formázz kenyeret, és tedd olajozott tepsire. A tetejét vágd be. Hagyd még kelni egy kicsit. Melegítsd elő a sütőt, majd süsd a kenyeret előbb magas lángon negyed óráig, majd közepes lángon fél óráig. Hagyd a meleg sütőben még egy kicsit, miután lekapcsoltad.

Ezt is szeretjük