Tepsiben sült töltött káposzta román recept alapján: így készül a sarmale
A románok töltött káposztája, a sarmale savanyú káposztából, paradicsomszósszal készül, és tepsiben sül.

A tél a különböző, finomabbnál finomabb töltött káposzták ideje. A román változat, vagyis a sarmale savanyú káposztából, füstölt szalonnával készül, és paradicsomos öntet kerül a tetejére. Tradicionálisan házilag savanyított káposztát használnak hozzá. Legjobb akkor lesz, ha öntöttvas edényben készíted, de római tálban vagy cserépedényben is működik.
Román töltött káposzta: sarmale
Hozzávalók 8 személyre
- 1 kg darált sertéscomb
- 30 dkg kolozsvári szalonna
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál friss kapor
- 2 evőkanál friss petrezselyem
- 1 l paradicsomlé
- 1 hagyma
- 1 fej savanyú káposzta
- 0.5 csésze nyers rizs
- bors
- só
- olaj
Elkészítés:
A savanyú káposztát egy éjszakára áztasd hideg vízbe. Másnap szedd leveleire. A szárukat vágd ki, a nagyobb darabokat felezd el.
Egy serpenyőben, kevés olajon párold üvegesre a felkockázott hagymát. Amikor már puha, add hozzá a zúzott fokhagymát és a nyers rizst. Kevergetve párold egy percig.
Egy nagy tálba tedd bele a darált húst. Add hozzá a petrezselymet, a kaprot, a hagymás-rizses keveréket, sózd, borsozd. Kézzel dolgozd össze. A masszából formázz akkora golyókat, amekkorákkal kényelmesen meg tudod tölteni a káposztaleveleket. A töltést a következőképpen végezd: tegyél egy adag húst a levél közepébe, csavard fel, majd a két végét tűrd a belsejébe. Így csinos kis batyukat fogsz kapni. Ha a végén még marad töltetlen káposztaleveled, szeleteld fel, és szórd egy öntöttvas edény aljába. Erre helyezz egy réteg töltött káposztalevelet. A kolozsvári szalonnát kockázd fel, és szórd meg vele a káposztát. Erre most egy újabb réteg káposzta és szalonna jön. Így folytasd a rétegzést, amíg minden el nem fogy. Öntsd fel paradicsomlével, és ha szükséges, vízzel. Fontos, hogy a lé teljesen elfedje a káposztát. Helyezd az edényre a tetejét, és told 190 fokos sütőbe. Két óra múlva vedd le a fedelét, és süsd további egy-másfél órát.
Tálald puliszkával és tejföllel.
Almával párolt káposzta: a bortól még zamatosabb
Az almával párolt káposzta igazi ízbomba, kiváló kísérője lehet az ünnepi sülteknek.
ElolvasomKép: Marko Veskovic / Getty Images
OLVASD EL EZT IS!

- leves
- savanyú káposzta
Göcseji gombócleves savanyú káposztával: senki nem marad éhes utána

- káposzta
- paradicsomszósz