Tepsiben sült töltött káposzta román recept alapján: így készül a sarmale

A románok töltött káposztája, a sarmale savanyú káposztából, paradicsomszósszal készül, és tepsiben sül.

Román töltött káposzta: sarmale
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tél a különböző, finomabbnál finomabb töltött káposzták ideje. A román változat, vagyis a sarmale savanyú káposztából, füstölt szalonnával készül, és paradicsomos öntet kerül a tetejére. Tradicionálisan házilag savanyított káposztát használnak hozzá. Legjobb akkor lesz, ha öntöttvas edényben készíted, de római tálban vagy cserépedényben is működik.

 

Román töltött káposzta: sarmale

Hozzávalók 8 személyre

  • 1 kg darált sertéscomb
  • 30 dkg kolozsvári szalonna
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál friss kapor
  • 2 evőkanál friss petrezselyem
  • 1 l paradicsomlé
  • 1 hagyma
  • 1 fej savanyú káposzta
  • 0.5 csésze nyers rizs
  • bors
  • olaj
Recept idők

Elkészítés:

A savanyú káposztát egy éjszakára áztasd hideg vízbe. Másnap szedd leveleire. A szárukat vágd ki, a nagyobb darabokat felezd el.

Egy serpenyőben, kevés olajon párold üvegesre a felkockázott hagymát. Amikor már puha, add hozzá a zúzott fokhagymát és a nyers rizst. Kevergetve párold egy percig. 

Egy nagy tálba tedd bele a darált húst. Add hozzá a petrezselymet, a kaprot, a hagymás-rizses keveréket, sózd, borsozd. Kézzel dolgozd össze. A masszából formázz akkora golyókat, amekkorákkal kényelmesen meg tudod tölteni a káposztaleveleket. A töltést a következőképpen végezd: tegyél egy adag húst a levél közepébe, csavard fel, majd a két végét tűrd a belsejébe. Így csinos kis batyukat fogsz kapni. Ha a végén még marad töltetlen káposztaleveled, szeleteld fel, és szórd egy öntöttvas edény aljába. Erre helyezz egy réteg töltött káposztalevelet. A kolozsvári szalonnát kockázd fel, és szórd meg vele a káposztát. Erre most egy újabb réteg káposzta és szalonna jön. Így folytasd a rétegzést, amíg minden el nem fogy. Öntsd fel paradicsomlével, és ha szükséges, vízzel. Fontos, hogy a lé teljesen elfedje a káposztát. Helyezd az edényre a tetejét, és told 190 fokos sütőbe. Két óra múlva vedd le a fedelét, és süsd további egy-másfél órát. 

Tálald puliszkával és tejföllel.

Almával párolt káposzta: a bortól még zamatosabb

Az almával párolt káposzta igazi ízbomba, kiváló kísérője lehet az ünnepi sülteknek.

Elolvasom

Kép: Marko Veskovic / Getty Images

Ezt is szeretjük