5 csodás fogás római tálban
A római tál nagy előnye, hogy minimális zsiradékkal is nyertes ételeket készítsz. Az ízeket 100%-ig magában tartja a cserépedény.
A római tálban könnyű elkészíteni az ételeket, a cserépedény emellett csodásan megtartja az ízeket. Nagyszerű vacsorát készíthetsz a barna alkalmatosság segítségével.
Nagyon fontos, hogy, ha római tálat használsz, ne felejtsd el előtte egy-két órára mindig hideg vízbe áztatni a fedőjével együtt. Ugyanis, ha szárazon éri magas hőfok, félő, hogy megreped.
Illatos csirke lencsével
Hozzávalók:
- 1 konyhakész csirke feldarabolva
- 25 dkg lencse
- 5 dl csirkehúsleves
- 1 szál pórhagyma
- 2 szál sárgarépa
- 2 paradicsom
- 1 evőkanál provence-i fűszerkeverék
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 1 evőkanál mogyoróolaj
- só
A lencsét 1-2 órára áztasd hideg vízbe. A római tálat is áztasd be, majd kend ki a mogyoróolajjal. A tál aljára fektesd a felkarikázott a póréhagymát, a sárgarépát, a paradicsomot, és szórd meg a fűszerkeverékkel.
A zöldségekre rétegezd a lencsét, majd a sózott, fahéjazott húsdarabokat. A paradicsompürét, a bort és a húslevest keverd össze, majd öntsd a tálba úgy, hogy mindenhova jusson. Zárd le a tetejével a tálat, és 200 fokos sütőben 1,5 óra alatt süsd készre.
Gyümölcsös lapocka római tálban
Hozzávalók:
- 1,5 kg sertéslapocka
- 10 kimagozott aszalt szilva
- 1-2 evőkanál friss gyömbér
- 2 alma
- 1 szál póréhagyma
- 1 evőkanál só
- 3-4 evőkanál szójaszósz
A húst szeleteld fel, majd a felkarikázott póréval, az almával és a szilvával rétegezd az előzőleg beáztatott és kiolajozott tálba. Minden húsréteget sózz, és hintsd meg a reszelt gyömbérrel. Öntsd le a szójaszósszal, és a lefedett tálat helyezd a hideg sütőbe. Magas hőfokon hagyd bent körülbelül másfél óráig.
Zöldséges csirke
Hozzávalók:
- 4 csirkemell
- fél kg burgonya
- 15 dkg gomba
- 1 fej vöröshagyma
- 2 sárgarépa
- 2 fehérrépa
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- olaj
A római tálat legalább egy órán át áztasd vízben. A krumplit héjában főzd meg sós vízben, a sózott, borsozott húsokat pedig kevés olajban süsd elő. A krumplit hámozd meg, majd karikázd föl. Ezt tedd meg a zöldségekkel is. A krumplit és a zöldségeket rétegezd a tál aljába, sózd, borsozd őket. Erre helyezd a hússzeleteket és a felkarikázott hagymákat. A tálat fedd le, és magas hőfokon párold 40 percig, majd vedd le a fedőt, és még hagyd pirulni 20-30 percig.
Gombás-zöldséges csirke
Hozzávalók:
- 4 csirkecomb
- 25 dkg gomba
- 20 dkg bébirépa
- 20 dkg kelbimbó
- 20 dkg cukkini
- 15 dkg fehérrépa
- 15 dkg paprika
- 1 vöröshagyma
- só
- bors
- paprika
- bazsalikom
- oregánó
- majoránna
- olívaolaj
A csirkecombokat sózd, és dörzsöld be majoránnával. A zöldségeket és a gombát aprítsd fel. A tál aljára tedd a zöldségek felét, erre pedig a csirkecombokat. Olívaolajjal locsold meg, majd borítsd be a maradék zöldséggel. Közepes lángon 60 perc alatt készre sül.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Gombás hal
Hozzávalók:
- 1 kg ponty
- 30 dkg gomba
- 1 pohár tejföl
- 5 dkg vaj
- 2 dl fehérbor
- 1-2 evőkanál liszt
- só
- Cayenne-bors
- pirospaprika
- rozmaring
A megtisztított halat szeleteld fel, sózd be, és fektesd a szeleteket a tál aljára. A felszeletelt gombát terítsd a halra, és öntsd nyakon a borral. A tejfölt keverd össze a liszttel és a fűszerekkel. 180 fokon párold puhára a halat, majd öntsd rá a tejfölös keveréket, és süsd készre.
OLVASD EL EZT IS!
- pörkölt
- magyaros
4 isteni pörkölt receptje
- paprika
- krumpli
4 kiadós paprikás krumpli receptje
- répa
- marha