Így készíthetsz otthon rigójancsit: a csokis lapok között gazdag krém bújik meg
A kakaós piskótából és csokis krémből álló rigójancsi sütit otthon is egyszerűen elkészítheted.
A klasszikus magyar cukrászdai sütik sorában előkelő helyet foglal el a rigójancsi: egyszerű elven készülő csupa csokis, nagyon finom édesség. A lapjai egyszerű kakaós piskótából állnak, ezek között bújik meg a vastag, krémes töltelék. Ha ezt a tesztet kitöltöd, azt is megtudhatod, kiről kapta a nevét ez a nemzedékek óta kedvelt torta.
Rigójancsi
Hozzávalók 4 személyre
A piskótához:
- 8 tojás
- 8 evőkanál cukor
- 6 csapott evőkanál liszt
- 2 evőkanál holland kakaópor
- 1 csipet só
A krémhez:
- 5 dl hideg habtejszín
- 1 dl holland kakaópor
- 1 csomag habfixáló
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál porcukor (elmaradhat)
A tetejére:
- 10 dkg étcsoki
Elkészítés:
A piskótalapokat a hagyományos módszer szerint állítsd össze. A tojásokat válaszd ketté, a fehérjéből egy csipet sóval verj kemény habot. Add hozzá kanalanként a cukrot, ezzel keverd tovább, amíg kifényesedik, majd adagold bele egyenként a tojássárgákat. A lisztet keverd el a kakaóporral, és szintén kanalanként add a tojásos részhez, de most már csak óvatosan, spatulával vagy fakanállal keverd. Egyengesd el a tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, és 180 fokon, 20 perc alatt süsd meg. A kész tortát borítsd deszkára, és hagyd kihűlni.
A krémhez a jól behűtött tejszínt verd habbá. Amikor már majdnem jó, add hozzá a habfixálót, ezzel egy pillanat alatt eléri a kívánt kemény állagot. Most keverd bele a kakaóport és a vaníliás cukrot is. Kóstold meg, és ha édesebben szeretnéd, jöhet még hozzá egy-két evőkanál porcukor is.
A bevonathoz olvaszd fel a csokit. A piskótalapot felezd el. Ha elég vastag, lapjával vágd félbe, de ha nagy méretű tepsiben sütötted, ezért vékony, egyszerűen középen is elfelezheted. Az egyik lapra kend rá a krémet, és fedd be a másik lappal. Kend meg óvatosan a tetejét az olvasztott csokival, és tedd a hűtőbe néhány órára, hogy összeálljon, és könnyebben szeletelhető legyen.
Ha elég elszánt vagy, a dobostortát is elkészítheted házilag: ezzel a módszerrel a teteje is tökéletesen roppanós lesz.
Dobostorta házilag készítve: hogy lesz a legjobb a roppanós tető?
A hungarikum Dobos C. József cukrász mesterműve, amit 1885-ben egy országos kiállításon mutatott be először a nagyközönségnek. A szóbeszéd szerint a torta különleges krémje a vajat köpülő fiú hibájából született, aki só helyett cukrot tett az edénybe, Dobos pedig ebből a hibából alkotta meg a fenséges krémet.
ElolvasomKép: Adrian Pacurairu
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció