Hagyományos 6 tojásos piskóta alapreceptje: bármilyen tortát vagy tekercset készíthetsz így
Ha megismerkedsz a hagyományos hattojásos piskóta alapreceptjével, semmilyen torta vagy tekercs készítése sem fog többé gondot okozni.

piskota
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hagyományos hattojásos piskóta alapreceptje végtelenül egyszerű. Nem kell hozzá víz, sem olaj, de még sütőpor sem, ugyanis anélkül is magasra nő. Lényege, hogy először a tojásfehérjéből kell kemény habot verni, és ehhez adagolni a többi hozzávalót.

6 tojásos piskóta alapreceptje

Hozzávalók 4 személyre

  • 6 evőkanál liszt
  • 6 evőkanál cukor
  • 6 tojás
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat válaszd ketté. Vigyázz, hogy a fehérjébe egy csepp sárga se kerüljön. Adj a fehérjéhez egy csipet sót, és kezdd el habbá verni. Amikor már eléggé összeállt ahhoz, hogy az edényt fejjel lefelé fordítva se folyjon ki, adagold bele kanalanként a cukrot, és így verd tovább folyamatosan, amíg szép fényes lesz. Ezután jöhetnek bele egyenként a tojássárgák. Végül szitáld bele a lisztet is, de ekkor már ne robotgéppel, hanem fakanállal, óvatos mozdulatokkal keverd el. Egyengesd el a masszát egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, és 180 fokon, nagyjából 20 perc alatt süsd készre. Hagyd kihűlni, és csak utána kend meg krémmel. Ha tortát sütsz, eldöntheted, hogy egyben sütöd ki az egész adag tésztát, és utána vágod két vagy három darabba, vagy külön-külön sütöd ki a lapokat.

Ha kakaós piskótát készítesz, az egyik evőkanál lisztet helyettesítsd cukrozatlan kakaóporral. Ha tekercset sütsz, mindig egy evőkanál liszttel kevesebbet tegyél a tésztába, hogy könnyebb legyen feltekerni. Ilyenkor a tésztát kisütés után még melegen tekerd fel, így hagyd kihűlni. Ha már szoba-hőmérsékletű, tekerd le, kend meg lekvárral vagy valamilyen tortakrémmel, és újra csavard fel.

Gyerekkorunk kedvence, a Fanta-szelet is piskótaalapra készül.

Ezt is szeretjük