Birsalmasajt tartósítómentesen, egyszerűen, régi családi recept szerint
A birsalmasajt régimódi, ám megunhatatlan édesség, ősszel és télen gasztroajándéknak is kiváló.

birsalmasajt-recept
Ez is érdekelhet

Tiltott szerelem a Szegedi Szabadtéri Játékokon (x)

Begyógyulnak a régi sebek? A nagy négyes keserédes történetében senki nem menekül a múltja elől (x)

„Azt mondták, örökre feküdni fog” (x)

A szabad gyöknek mindent szabad? (x)

Van, amiben nagyon rosszak a magyarok - az utolsó helyen állunk az EU-ban, és ez szomorú

beauty and style

Lakatos Márk bemutatta első férfi kollekcióját: az afro-kubai kultúra inspirálta »

Gyönyörű esküvői kontyok félhosszú, vékony szálú hajból: tupír nélkül tűnik dúsabbnak a frizura »

A szezon csúcstrendje a bakancs: vagány és nőies fazonok árakkal »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A kissé fanyar birsalma igazi vitaminbomba. Ha nyersen nem szereted, főzd meg! Készíthetsz belőle kompótot, lekvárt és hagyományos birsalmasajtot is. A megfőtt, puha birsalmát könnyebb meghámozni, így nem érdemes vele nyersen kínlódni. Ráadásul a héjában sok pektin van, amitől könnyen megkocsonyásodik. A masszát dióval, más magvakkal még élvezetesebbé teheted. Jól szellőző helyen tárold, ott nem fog megpenészedni. 

Birsalmasajt receptje

Hozzávalók:

  • 3 kg birs
  • 2 kg cukor
  • 1 db citrom
  • dió
Recept idők

Elkészítés:

A birsalmákat jó alaposan mosd meg, a magházat és a hibás részeket távolítsd el. Vágd kisebb darabokra, rakd egy lábosba, és öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Add hozzá a citrom frissen facsart levét, és főzd sűrűre körülbelül 40 perc alatt. Közben kevergesd meg, nehogy leégjen. Amikor puha, szűrd le, pucold meg, és a birsalmákat pépesítsd botmixerrel.
 

Keverd hozzá a cukrot, és főzd sűrűre. Akkor jó, ha a kanalat megemelve nem csepeg le róla a massza. Egy megfelelő méretű tálat vagy különböző formákat bélelj ki folpackkal, és öntsd bele a masszát. Hagyd állni legalább egy éjszakán át, majd szárítsd még egy-két hétig.
A birsalmából zamatos krémleves is készülhet. Zellerrel, dióval igazán ellenállhatatlan. 

Ezt is szeretjük