Ropogós rántott hal karácsonyra
A rántott hal az ünnepi menü fontos része. Ha így csinálod, biztos, hogy nem pereg le róla a panír.
Ha szeletelve kéred a halat a piacon, úgy sok munkától megkíméled magad. Amennyiben feldobnád egy kicsit a hagyományos panírt, diót vagy szezámmagot is keverhetsz a zsemlemorzsához. A ponty helyett pangasiust, süllőt vagy harcsát is ránthatsz. Köretnek rizibizi, sült krumpli, burgonyapüré, majonézes krumpli vagy franciasaláta is illik hozzá.
Rántott hal
Hozzávalók 4 személyre
- 8 pontypatkó
- 15 dkg zsemlemorzsa
- 10 liszt
- 2 tojás
- só
- olaj
Elkészítés:
A pontyot mosd meg, sózd be, jobban, mint ahogy a húsokat szoktad. Ha nem szereted a hal mellékízét, kevés citromot is csöpögtethetsz rá. Tedd egy-két órára a hűtőbe, hogy jól átjárja a só íze. Ezt követően itasd le a halról a vizet papírtörővel, különben ledobja majd magáról a panírt. Szórd meg kevés borssal is.
Tedd egy edénybe a lisztet, egy másikban verd fel a tojást, a harmadikba pedig öntsd a zsemlemorzsát. Mindegyikben forgasd meg jól a halat. Hevíts bőséges olajat, majd közepes lángon süsd meg a szeleteket körülbelül tíz perc alatt. Közben fordítsd át őket. Ha mindkét oldaluk aranybarna, vedd ki az olajból, csepegtesd le. Tálalásig a rántott halat tartsd melegen.
