Rákóczi túrós
Klasszikus sütemény
A Rákóczi túrós is tipikusan az a fajta sütemény, aminek elkészítése elsőre rettentő feladatnak tűnik, de ha elkészíted, rájössz: nem is az.

Ez is érdekelhet

7 tipp kényelmes ajándékvásárláshoz - találd meg a legjobb ajánlatot! (x)

Tippek hogyan hozd a legjobb formád télen is - a hideg idő nem akadály! (x)

Nem tudod, milyen legyen idén a karácsonyi dekoráció? Segítünk! (x)

Négy dekortrend, amivel biztosra mehetsz karácsonykor (x)

Megvan az év legnagyobb gyermekelőadása: ha szemfüles vagy, jövőre megnézheted! (x)

beauty and style

A tökéletesen besütött haj titka a sztárfodrász szerint: nem mindegy, mivel csinálod »

Így viseld a fekete leggings-et télen: nem csak pulcsival lehet stílusos »

Másodpercek alatt visszazsugorodik a kinyúlt hajgumi: csak víz kell hozzá »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A Rákóczi túróst kedvelők minimum két táborra oszlanak: vannak, akik szerint csak és kizárólag baracklekvárral a tetején az igazi, mások szerint azonban ez szükségtelen, és elegendő a túróréteg alatti kis mennyiségű lekvár.

Ha szereted - és azok is szeretik, akiknek készíted -, egy jó marék mazsolával feldobhatod a túrós krémet.

Rákóczi túrós

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 50 dkg túró
  • 2 dkg baracklekvár
  • 4 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1 citrom
  • 1 tasak vaníliás cukor

Elkészítés ideje:

110 perc.

Elkészítés menete:

A lisztet és a porcukrot keverd el a vajjal - ezt érdemes szobahőmérsékletűre melegíteni, mielőtt nekifogsz a sütésnek -, egy tojás sárgáját üsd hozzá, majd gyúrj belőle tésztát. Ha kész van, tedd tepsibe, és 200 fokon süsd pár percig, ha már barnul, vedd ki. A túrót törd át egy szűrőn, reszelj hozzá egy kis citromhéjat, üsd bele a maradék tojások sárgáját, szórd meg vaníliás cukorral, és keverd az egészet simára. A félig megsült tésztára kend a baracklekvárt vékony rétegben.

Erre jöhet a túrós keverék, figyelj, hogy mindenhova egyenletes mennyiség jusson! 180 fokon süsd körülbelül 40 percig. Amíg készül, a fehérjéket verd kemény habbá a cukorral megtoldva, majd ezt szedd habzsákba. Ha letelt az idő, nincs más hátra, mint a sütemény tetején keresztben csíkokat képezni a habból, megvárni, míg az egész kihűl, és már fogyaszthatod is.

Gyümölcsös sütik minden alkalomra

Van olyan, amit pár perc alatt összedobhatsz, másokra több órát kell szentelned, de egy mindig biztos: isteniek és minden, a készítésükkel telt perc megéri a fáradtságot.

Ezt is szeretjük