Rácsos szilvás pite linzertésztából: szinte krémesre sül a gyümölcs
Kezdődik a szilvaszezon! Dobd fel a lédús, zamatos gyümölccsel a klasszikus, linzertésztából készülő pitét is!

szilvas-racsos-pite
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Érdemes kihasználni azt a néhány hetet, amikor friss szilvát csempészhetsz a legkülönfélébb sütikbe, így a pitébe is. Ha biztosra akarsz menni, hideg vajjal dolgozz, és minél gyorsabban állítsd össze a tésztát, majd feltétlenül pihentesd a hűtőben. A gyümölcsöt érdemes fahéjjal is megbolondítani. 

Rácsos szilvás pite

Hozzávalók:

A tésztához

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 2 evőkanál víz
  • 1 db tojás
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet

A töltelékhez

  • 80 dkg szilva
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa

A tetejére

  • 1 db tojás
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szórd egy tálba, add hozzá a cukrot, a sót, a sütőport, majd a felkockázott, hideg vajat. Morzsold össze, majd amikor már elég morzsalékos, dolgozd hozzá a tojást. Amennyiben szükséges, tégy még hozzá egy-két evőkanál hideg vizet. Gyúrd össze, jól nyújtható, rugalmas tésztát kell kapni. Oszd ketté kétharmad-egyharmad arányban, formázz belőlük gombócokat, csomagold fóliába, és tedd fél-egy órára a hűtőbe.
 

Közben a szilvát mosd meg, és magozd ki. Pihentetés után a nagyobb tésztagombócot nyújtsd ki, és béleld ki vele a vajjal kikent, liszttel megszórt piteformát. Ügyelj, hogy az oldalára is kerüljön tészta. Szurkáld meg villával több helyen, hintsd meg zsemlemorzsával. Rakd rá a szilvát, és hintsd meg fahéjas cukorral.
 

A tészta másik felét nyújtsd ki, és éles késsel vagy derelyevágóval vágj egyforma nagyságú csíkokat, majd fedd be vele a gyümölcsöt. Kend meg villával felvert tojással, és előmelegített sütőben, 170 fokon süsd meg körülbelül 30 perc alatt. Amikor szép aranybarna, vedd ki a sütőből. Porcukorral megszórva kínáld.
A lédús szilva édes, ropogós morzsaréteg alatt is kitűnő. 

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.


Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban! 

Promóció

Ezt is szeretjük