Vörös is, fehér is - mi az? (x)

Egy bizonyos állatnak vörös és fehér húsa is van, és mindkettőt érdemes rendszeresen fogyasztani.

Pulyka vörös és fehér húsa
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Talán meglepő, de a pulyka az egyetlen olyan állat, aminek vörös és fehér húsa is van. Ott vörös, ahol az izmok hosszú ideig kitartóan dolgoznak, mint például a comboknál. Ahol pedig rövid ideig tartó, gyors mozdulatokat végeznek az izmok - mint a mellnél meg a szárnyaknál -, ott fehér a húsa. A vörös hús zsírtartalma magasabb, és fehérjetartalma alacsonyabb, viszont tápanyagokban gazdagabb a fehérnél. A kiegyensúlyozott táplálkozás érdekében érdemes mindkettőt rendszeresen fogyasztani.

Kétféle hús, számtalan lehetőség

A pulykának használhatjuk a combját vagy csak a mellehúsát, de süthetjük egészben is. Lássuk, miért érdemes több figyelmet fordítanunk erre az egészséges és sokféleképpen elkészíthető húsfajtára.

Zsírszegény és jól emészthető

A baromfihúsok közül a pulykahús különösen zsírszegény, fehér és vörös húsából szinte mindenféle étel könnyen elkészíthető. Nagyon könnyű és jól emészthető húsfajta. A benne lévő fehérje 95%-ban felszívódik, ami meghaladja a nyúlhús és a csirkehús felszívódási értékét. A pulykahús fogyasztásakor sokkal gyorsabban érezni a teltségérzetet, tehát nehéz belőle sokat enni. Ráadásul sütés közben jelentős mennyiségű vizet veszít, így tápanyagtartalma koncentrálódik. 

A pulyka húsa tápláló és mégis diétás

Fogyasztásával nem terheljük a szív- és érrendszerünket, a melle ráadásul a legsoványabb húsok közé sorolható: zsírtartalma nem éri el az 1%-ot, így zöldséggel vagy gyümölccsel kombinálva az egészséges étrend része lehet. Ráadásul a többi húsfélével összehasonlítva a pulyka jelentős mértékben tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat. Ha ételallergiától szenvedünk, vagy olyasvalakinek főzünk, akinek ételallergiája van, akkor a pulykahús kiváló választás, mivel ez tartalmazza a legkevesebb allergént.

Vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben gazdag

A pulykahús több olyan vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet számára, mint például a szelén, a cink, a vas, a kalcium, B1- és B12-vitaminok, illetve a folsav, valamint kis mennyiségben szintén tartalmaz magnéziumot és káliumot. A szelén többek között fontos szerepet játszik a normális hormonszint fenntartásában és a pajzsmirigybetegségek elleni védelemben.

Meghálálja a test

Sok nagyszerű tulajdonsága mellett a pulykahús a hangulatot is javítja, hiszen nagyszerű triptofán aminosav forrás, amely segít az idegrendszer megnyugtatásában. A pulykahús foszfortartalma is magas: a fehér hús kicsit több foszfort tartalmaz, mint a vörös hús, de mindkettő kiváló forrás. Ha pulykahúst fogyasztunk, erősödhet az idegrendszerünk és erősödhetnek a csontjaink, és a fogíny egészségéért is teszünk. 

Tegyél az egészségedért, fogyassz pulykát!

Közismert, hogy a pulykahús tápláló; világszerte népszerű fehérjeforrásként fogyasztják, hiszen természetes körülményeik között a szárnyasok makkot, fenyőmagot, gumót, vadon termő bogyókat, lucernát, lóherét, bogarakat és szöcskéket fogyasztanak: egy ilyen változatos, kiterjedt étrend pedig nagymértékben meghatározza húsuk magas tápértékét. 

Könnyen variálható és fűszerezhető

A pulykahús amellett, hogy egészséges, kiváló alapanyag a konyhában: szinte végtelen formában főzhető és süthető, a variációk száma egyedül a fantáziádon múlik. Kifejezetten barátja a nyári étrendnek, pillanatok alatt elkészül, így több időt tölthetsz családtagjaiddal és barátaiddal. A legjobb fűszer a pulykához a borsfű, a kakukkfű, a kömény, a majoránna, a petrezselyem, a tárkony, a rozmaring vagy a zsálya. Kísérletezz bátran, és készíts ízletes, változatos fogásokat pulykából!

Recept - Chiamagos pulykafasírt bazsalikomos krumplipürével

Hozzávalók 4 főre

Pulykafasírt:

  • 500 g darált pulykahús
  • 2 darab tojás
  • 2 evőkanál chiamag kevés vízbe beáztatva
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál só
  • ízlés szerint frissen őrölt bors
  • 2 csokor petrezselyem
  • 1 dl olívaolaj
  • 0,5 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa

Köretjavaslatunk:

  • 80 dkg főzni való burgonya
  • 75 g vaj
  • 1 dl tejföl
  • szerecsendió
  • 1 marék friss bazsalikom
  • párolt brokkoli
  • kendermag

A darált húst keverjük el egy nagy tálban a kinyomott fokhagymával, sóval, borssal, pirospaprikával, tojással és egy csokor apróra vágott petrezselyemmel, valamint a beáztatott chiamaggal. 

A sütőt melegítsük elő 200 fokra.

A keverékből formázzunk diónyi golyókat, hempergessük meg a zsemlemorzsában, és tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, és locsoljuk meg egy kis olívaolajjal. Körülbelül 15 perc alatt süssük a fasírtgolyókat aranybarnára.

Közben a burgonyát hámozzuk meg, felkockázva sózzuk, és főzzük puhára. Szűrjük le, adjunk hozzá vajat, tejfölt, sót, frissen reszelt szerecsendiót, apróra vágott bazsalikomot. Egy kis extraként szórjuk meg az elkészült krumplipüré tetejét kendermaggal, és tálaljuk párolt brokkolival a pulykafasírtokat. Jó étvágyat kívánunk!

(Képek forrása: Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt.)

Ezt is szeretjük