Puha krumplis pogácsa hagyományos kelt tésztából: ahogy a régi nagymamák készítették
Ha így készíted a krumplis pogácsát, foszlós, puha és ellenállhatatlan lesz.
A hagyományos krumplis pogácsa nem éppen diétás készítmény, hiszen a kelt tésztába még egy jó adag zsír is kerül. Ez felel a pogácsa különleges puhaságáért. Ha olyan péksütit szeretnél készíteni, amit utána még mindenki sokáig emlegetni fog, ezzel a módszerrel garantált a siker.
Puha krumplis pogácsa
Hozzávalók 15 darabhoz
- 50 dkg liszt
- 40 dkg krumpli (hámozva mérve)
- 10 dkg vaj
- 10 dkg zsír
- 2.5 dkg élesztő
- 1 tojás
- 1 púpozott teáskanál só
- 1 mokkáskanál cukor
- 0.5 dl tej
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
A krumplit sós vízben főzd ki. Ha kész, szűrd le, még melegen törd össze, és hagyd kihűlni. A lisztet szitáld az áttört krumplihoz. Az élesztőt futtasd fel langyos, cukros tejben. A krumplis liszthez add hozzá a tojást, a zsírt, a kockákra vágott vajat, és a tál egyik oldalára egy-másfél teáskanál sót. A felfuttatott élesztőt a tál másik oldalára öntsd, hogy ne érintkezzen a sóval. A tésztát kézzel jól dolgozd ki. A krumpli fajtájától függően előfordulhat, hogy még egy kevés liszt szükséges lesz hozzá. Amikor már egynemű, és az edény falától elválik, takard le, és egy óra alatt keleszd a duplájára.
Ha megkelt, nyújtsd ki egyujjnyi vastagságúra. A tésztát egy éles késsel a tetején vagdosd be, és egy nagyobb pogácsaszaggatóval szaggasd ki. Helyezd el a darabokat egymás mellett egy sütőpapírral kibélelt tepsiben. A visszamaradt tésztát újra gyúrd össze, nyújtsd és szaggasd ki. Kend le a tetejét felvert tojással, és pihentesd nagyjából húsz percig.
Közben a sütőt melegítsd elő 190 fokra. Amikor a sütő bemelegedett, és a formázott tészta is kelt még egy kicsit, kend le a tetejét újra tojással, és told a sütőbe. Nagyjából 20-30 perc kell neki. Amikor a teteje már szép aranybarna, vedd ki a sütőből, és ellenőrizd le az alját, hogy az is megsült-e. Ha igen, akkor készen van. Várd meg, amíg kihűl, és utána fogyaszd.
A házi szilvás derelye is krumplis tésztából készül.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept