Puha krumplis pogácsa hagyományos kelt tésztából: ahogy a régi nagymamák készítették
Ha így készíted a krumplis pogácsát, foszlós, puha és ellenállhatatlan lesz.
A hagyományos krumplis pogácsa nem éppen diétás készítmény, hiszen a kelt tésztába még egy jó adag zsír is kerül. Ez felel a pogácsa különleges puhaságáért. Ha olyan péksütit szeretnél készíteni, amit utána még mindenki sokáig emlegetni fog, ezzel a módszerrel garantált a siker.
Puha krumplis pogácsa
Hozzávalók 15 darabhoz
- 50 dkg liszt
- 40 dkg krumpli (hámozva mérve)
- 10 dkg vaj
- 10 dkg zsír
- 2.5 dkg élesztő
- 1 tojás
- 1 púpozott teáskanál só
- 1 mokkáskanál cukor
- 0.5 dl tej
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
A krumplit sós vízben főzd ki. Ha kész, szűrd le, még melegen törd össze, és hagyd kihűlni. A lisztet szitáld az áttört krumplihoz. Az élesztőt futtasd fel langyos, cukros tejben. A krumplis liszthez add hozzá a tojást, a zsírt, a kockákra vágott vajat, és a tál egyik oldalára egy-másfél teáskanál sót. A felfuttatott élesztőt a tál másik oldalára öntsd, hogy ne érintkezzen a sóval. A tésztát kézzel jól dolgozd ki. A krumpli fajtájától függően előfordulhat, hogy még egy kevés liszt szükséges lesz hozzá. Amikor már egynemű, és az edény falától elválik, takard le, és egy óra alatt keleszd a duplájára.
Ha megkelt, nyújtsd ki egyujjnyi vastagságúra. A tésztát egy éles késsel a tetején vagdosd be, és egy nagyobb pogácsaszaggatóval szaggasd ki. Helyezd el a darabokat egymás mellett egy sütőpapírral kibélelt tepsiben. A visszamaradt tésztát újra gyúrd össze, nyújtsd és szaggasd ki. Kend le a tetejét felvert tojással, és pihentesd nagyjából húsz percig.
Közben a sütőt melegítsd elő 190 fokra. Amikor a sütő bemelegedett, és a formázott tészta is kelt még egy kicsit, kend le a tetejét újra tojással, és told a sütőbe. Nagyjából 20-30 perc kell neki. Amikor a teteje már szép aranybarna, vedd ki a sütőből, és ellenőrizd le az alját, hogy az is megsült-e. Ha igen, akkor készen van. Várd meg, amíg kihűl, és utána fogyaszd.
A házi szilvás derelye is krumplis tésztából készül.
Fahéjas-szilvás derelye: krumplival gyúrt tésztával isteni finom
A krumplival gyúrt tészta sósan és desszertként is nagyszerű, érdemes kipróbálni aszalt gyümölccsel töltve, mi most szilvával gazdagítottuk.
ElolvasomA változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció