Így lesz tökéletes a pörkölt
7 tipp, hogy biztosan sikerüljön
Ha jó idő van, ha rossz, egy tál ínycsiklandó, fűszeres pörkölt mindenképp jólesik.

Dia

 	Alapanyagok - A hagyma  	Ugyan hagymát bárhol vehetsz, mégis érdemes egy kicsit odafigyelni arra, hogy milyen legyen, ha lehet, akkor kerüld a multikban kapható darabokat és próbálj házi hagymát szerezni. Ha kifejezetten szereted az ízét, akkor használj bátran akár 3 fejnyit is, de alapvetően a pörkölthöz elég egy is a klasszikus vöröshagymából Ha kísérletezős hangulatban vagy, próbáld ki a vöröshagyma helyett a főzőhagymát, most van szezonja!

Alapanyagok - A hagyma

Ugyan hagymát bárhol vehetsz, mégis érdemes egy kicsit odafigyelni arra, hogy milyen legyen, ha lehet, akkor kerüld a multikban kapható darabokat és próbálj házi hagymát szerezni. Ha kifejezetten szereted az ízét, akkor használj bátran akár 3 fejnyit is, de alapvetően a pörkölthöz elég egy is a klasszikus vöröshagymából Ha kísérletezős hangulatban vagy, próbáld ki a vöröshagyma helyett a főzőhagymát, most van szezonja!

Dia

 	Alapanyagok - A paprika  	Bár fűszerpaprikából nem kell túl sok az igazán finom pörkölthöz, annak a pár kanálnyinak a minősége borzasztó fontos, ezért figyelj arra, hogy hol és milyet szerzel be. Itt is igaz, hogy lehetőleg ne a tartósítószerekkel és adalékanyagokkal felturbózott változatot vedd, hanem a kicsit ugyan drágább, de sokkal-sokkal finomabb termelőit, az íze és a színe is sokkal jobb lesz tőle az ételnek.

Alapanyagok - A paprika

Bár fűszerpaprikából nem kell túl sok az igazán finom pörkölthöz, annak a pár kanálnyinak a minősége borzasztó fontos, ezért figyelj arra, hogy hol és milyet szerzel be. Itt is igaz, hogy lehetőleg ne a tartósítószerekkel és adalékanyagokkal felturbózott változatot vedd, hanem a kicsit ugyan drágább, de sokkal-sokkal finomabb termelőit, az íze és a színe is sokkal jobb lesz tőle az ételnek.

Dia

	Alapanyagok - A hús	Ha pörköltet készítesz a legmeghatározóbb alapanyag egyértelműen a hús lesz, az igazi klasszikus pörkölt marhából készül, de főzheted csirkéből, birkából, sertésből is, amihez épp hangulatod van. A hús kiválasztásánál fontos, hogy vedd figyelembe, mennyi időd van elkészíteni a fogást, ha kevés, akkor a sertés, vagy a csirke jöhet szóba, a birka és a marha jóval időigényesebb feladat. A hús kiválasztásánál ügyelj arra, hogy ne a soványabb részeket válaszd, marhapörköltet lapockából, lábszárból, vagy pofából érdemes főzni, sertést combból, a csirkepörkölt pedig akkor lesz igazán szaftos, ha minél több csontos rész és comb kerül bele. Még zamatosabb, szaftosabb lesz a végeredmény, ha teszel hozzá egy kis borjúínt is, de annak a beszerzése meglehetősen macerás, azért egy kérdést megér a hentesnél.

Alapanyagok - A hús

Ha pörköltet készítesz a legmeghatározóbb alapanyag egyértelműen a hús lesz, az igazi klasszikus pörkölt marhából készül, de főzheted csirkéből, birkából, sertésből is, amihez épp hangulatod van. A hús kiválasztásánál fontos, hogy vedd figyelembe, mennyi időd van elkészíteni a fogást, ha kevés, akkor a sertés, vagy a csirke jöhet szóba, a birka és a marha jóval időigényesebb feladat. A hús kiválasztásánál ügyelj arra, hogy ne a soványabb részeket válaszd, marhapörköltet lapockából, lábszárból, vagy pofából érdemes főzni, sertést combból, a csirkepörkölt pedig akkor lesz igazán szaftos, ha minél több csontos rész és comb kerül bele. Még zamatosabb, szaftosabb lesz a végeredmény, ha teszel hozzá egy kis borjúínt is, de annak a beszerzése meglehetősen macerás, azért egy kérdést megér a hentesnél.

Dia

	A főzés	A pörkölted akkor lesz igazán ízletes, ha szabadtűzön, bográcsban készíted, ám akkor se csüggedj, ha a rossz idő miatt ez nem megoldható, a konyhádban is isteni finom pörköltet készíthetsz, egy kis füstölt szalonnával pedig némiképp pótolhatod a szabadtűz - illetve leginkább a füst -adta ízvilágot.

A főzés

A pörkölted akkor lesz igazán ízletes, ha szabadtűzön, bográcsban készíted, ám akkor se csüggedj, ha a rossz idő miatt ez nem megoldható, a konyhádban is isteni finom pörköltet készíthetsz, egy kis füstölt szalonnával pedig némiképp pótolhatod a szabadtűz - illetve leginkább a füst -adta ízvilágot.

Dia

	A pörköltalap	Jó pörköltet jó pörköltalapból lehet készíteni, rossz alapból még nem igazán főztek finom darabot, ezért a főzés egyik legfontosabb része a jó alap elkészítése. Ha igazán ízletes végeredményt szeretnél, akkor zsíron fonnyaszd meg a paprikát, az olajat pedig tedd el más ételekhez. A húst kockázd egyenletes méretű darabokra, hogy egy időben főjenek meg és ügyelj rá, hogy a paprikát ne égesd oda, amikor a hagymához kevered, ezt legjobban úgy tudod elkerülni, hogy addig, amíg hozzáadod, nemes egyszerűséggel leveszed a tűzről a lábast, vagy elhúzod a bográcsot.

A pörköltalap

Jó pörköltet jó pörköltalapból lehet készíteni, rossz alapból még nem igazán főztek finom darabot, ezért a főzés egyik legfontosabb része a jó alap elkészítése. Ha igazán ízletes végeredményt szeretnél, akkor zsíron fonnyaszd meg a paprikát, az olajat pedig tedd el más ételekhez. A húst kockázd egyenletes méretű darabokra, hogy egy időben főjenek meg és ügyelj rá, hogy a paprikát ne égesd oda, amikor a hagymához kevered, ezt legjobban úgy tudod elkerülni, hogy addig, amíg hozzáadod, nemes egyszerűséggel leveszed a tűzről a lábast, vagy elhúzod a bográcsot.

Dia

	Köret, savanyúság	Amíg rotyog a bográcsban/lábasban az étel, addig érdemes gondoskodnod a megfelelő körítésről. Az ízletes pörkölt mellé köretnek bőven elég a friss, fehér kenyér, de nokedlivel, vagy áttört, főtt krumplival is zseniális. Ami még elengedhetetlen hozzá, az a zamatos házi savanyúság, anélkül nem teljes az élmény, ezért fontos, hogy erről is gondoskodj.

Köret, savanyúság

Amíg rotyog a bográcsban/lábasban az étel, addig érdemes gondoskodnod a megfelelő körítésről. Az ízletes pörkölt mellé köretnek bőven elég a friss, fehér kenyér, de nokedlivel, vagy áttört, főtt krumplival is zseniális. Ami még elengedhetetlen hozzá, az a zamatos házi savanyúság, anélkül nem teljes az élmény, ezért fontos, hogy erről is gondoskodj.

Dia

	A pörkölt	Ha a húskockák szépen átfőttek, a szaft elég ízletes, akkor bizony úgy néz ki, hogy elkészült a finomság. Húzd le a tűzről a kész ételt, tálald fel a vendégeidnek és egy jó pohár bor társaságában fogyasszátok egészséggel.

A pörkölt

Ha a húskockák szépen átfőttek, a szaft elég ízletes, akkor bizony úgy néz ki, hogy elkészült a finomság. Húzd le a tűzről a kész ételt, tálald fel a vendégeidnek és egy jó pohár bor társaságában fogyasszátok egészséggel.

Ezt is szeretjük
Fotó: