Fantasztikus porchetta: a rómaiak így készítik a malacsültet
A porchettával, azaz a fűszeres malacsülttel sok embert jóllakathatsz, mégsem szakadsz bele a munkába.

Az olaszok nagy kedvence a porchetta, azaz a csavart, bőrös malac. Ünnepeken gyakran kerül az asztalra, de bármikor megkóstolhatod, hisz minden sarkon árulják streetfoodként. Legtöbbször zöldségekkel együtt sütik, vagy kenyérrel kínálják. Kilónként valamivel több mint egy óra sütési idővel számolj!
Porchetta receptje
Hozzávalók
- 2 kg bőrös császárhús
- 2 dl fehérbor
- 1.5 dl olívaolaj
- 1 csokor rozmaring
- 1 csokor petrezselyem
- 1 fej fokhagyma
- oregánó
- só
- bors
- disznózsír
Elkészítés:
Ha lehet, a bordacsontokat még a hentessel távolíttasd el. Az olívaolajat keverd össze a borssal, a zúzott fokhagymával és az aprított zöldfűszerekkel. A húst alaposan mosd meg, és mindkét oldalát sózd be, majd a bőrös felével lefelé fektesd egy deszkára. Dörzsöld be jól a páccal, és pihentesd a hűtőben legalább egy éjszakán át.
Sütés előtt egy órával vedd ki a húst a hűtőből, formázz belőle roládot, és spárgával kösd össze. Rakd egy zsírral alaposan kikent tepsibe. A bőrét is locsold meg olvasztott zsírral, fóliázd le, majd told a sütőbe. Közben locsolgasd borral és pecsenyelével, 20 percenként forgasd. Süsd a bőrét szép ropogósra.