Rozmaringos, fokhagymás patisszon ecetes lében: nem kell hozzá tartósítószer
A patisszon fűszeres, ecetes lében eltéve isteni savanyúság is lehet.

Bár a patisszon vagy a csillagtök mostanában háttérbe szorult a cukkini mögött, érdemes belőle minél többféle finomságot készíteni. Savanyúságnak is tökéletes, és akár télre is elteheted. Ha hónapokig tárolod, feltétlenül csírátlanítsd az üveget, és patyolattiszta környezetben dolgozz. Kisebb, zsenge patisszonokat válogass össze.
Patisszon ecetes lében
Hozzávalók
- 1 kg patisszon
- 5.5 dl víz
- 0.5 dl 20%-os ecet
- 2 evőkanál cukor
- 2 dkg só
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 db babérlevél
- 2 ág rozmaring
- 1 evőkanál bors
- csípős paprika
Elkészítés:
A patisszont áztasd vízbe 20-30 percre, majd mosd meg alaposan. A szárat távolítsd el, a nagyobb zöldségeket vágd két-három részre, rendezd el az üvegekben, majd tedd a zöldséghez az ízesítőket, a fokhagymát, a rozmaringot, a borsot és a babérlevelet. Sőt, ha bírod a csípőset is, érdemes bele chilit vagy más erős paprikát csempészni.
A felöntőléhez a vizet öntsd egy lábosba, add hozzá a sót, a cukrot, az ecetet, majd forrald fel. Amikor a cukor feloldódik, húzd le a tűzről, és öntsd a patisszonokra, majd zárd le jól az üveget!
Rakd újságpapírral kibélelt tepsibe, és töltsd még háromnegyedig vízzel. Kezdd melegíteni, és forrástól számítva 10 percig főzd úgy, hogy a víz éppen gyöngyözzön. Várd meg, míg az üveg a tepsiben kihűl, majd mehet a kamrába.
A patisszon rántva is remek, és soha nem tudsz belőle eleget csinálni.