Olasz paradicsomos húsgombóc sűrű szószban: reszelt sajt is kerül a kis golyókba

Az olaszoknak is megvan a maguk paradicsomos húsgombóca: az ő változatuk sajttal és sokféle fűszerrel készül.

Olasz paradicsomos húsgombóc
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az olaszok paradicsomos húsgombóca sűrű szósszal készül, a kis gombócokba pedig reszelt parmezán is kerül. Sokféle mediterrán zöldfűszer teszi teljessé, amiből használhatsz frisset vagy szárítottat is. Általában spagetti tetejére szokták kanalazni, de akár szendvicsbe is töltheted.

Olasz paradicsomos húsgombóc

Hozzávalók

A húsgombócokhoz:

  • 50 dkg darált hús (sertés, marha vagy vegyesen)
  • 10 dkg reszelt parmezán
  • 2 evőkanál tej
  • 2 zsemle
  • 2 tojás
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 1 kávéskanál bazsalikom
  • 1 kávéskanál oregánó
  • 1 kávéskanál kakukkfű
  • 0.5 csokor petrezselyem
  • 0.5 citrom reszelt héja
  • bors

A szószhoz:

  • 5 dl passzírozott paradicsom
  • 2 dl víz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 hagyma
  • 1 kávéskanál bazsalikom
  • 1 kávéskanál oregánó
  • 1 kávéskanál kakukkfű
  • 1 kis doboz sűrített paradicsom
  • bors
  • olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

A zsemléket tépd kisebb darabokra, és önts rájuk annyi tejet, amennyit magukba szívnak. Néhány perc múlva csavard ki őket, majd keverd hozzá a darált húst, a reszelt parmezánt, a tojásokat, a fűszereket, a reszelt citromhéjat, a sót és a borsot. Dolgozd jól össze, és pihentesd a hűtőben, hogy az ízei összeérjenek.

 

Amíg a hús a hűtőben van, állítsd össze a szószt. A hagymát olívaolajon párold üvegesre, majd adj hozzá két gerezd felaprított fokhagymát is. Keverd el a paradicsomszósszal és a sűrített paradicsommal, öntsd fel vízzel, fűszerezd sóval, borssal, bazsalikommal, oregánóval és kakukkfűvel, és kezdd el kis lángon rotyogtatni.

 

A húsos masszát vedd ki a hűtőből, és formálj belőle golyókat. Tedd bele őket a szószba, és lefedve főzd benne puhára őket nagyjából fél óra alatt.

15 perces paradicsomos spagetti: a friss bazsalikom a lelke

A pomodoro az egyik legegyszerűbb tésztaétel, amit bármelyik hétköznap estébe is beilleszthetsz: az eredmény pedig egy tökéletes paradicsomos fogás.

Elolvasom
Ezt is szeretjük