4 isteni sós palacsinta

Olcsó, finom, egyszerű

A palacsinta nem csak édes lehet, hanem sós töltelékkel is megtöltheted. Próbáld ki zöldségesen, sajtosan vagy spenótosan.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Spenótos palacsinta

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 2 dl langyos tej
  • 1 dkg élesztő
  • 4 evőkanál rétesliszt
  • 4 tojás
  • 1 evőkanál olaj
  • kevés vaj
  • kevés só

A töltelékhez:

  • 5 dkg vaj
  • csipetnyi reszelt szerecsendió vagy őrölt bors
  • kevés só
  • 1 dl tejföl
  • 1 csomag mirelit paraj
  • 4 vékony sajtszelet

Futtasd fel az összemorzsolt élesztőt a tejben, majd keverd simára négy evőkanál rétesliszttel, a tojássárgájával, egy kevés sóval és az olajjal. Hagyd állni egy félóráig a tésztát, közben készíts kemény habot a tojásfehérjéből, majd óvatosan forgasd bele a tésztába. Ha túl sűrűnek találod a tésztát, akkor vízzel vagy szódavízzel hígítsd fel, de vigyázz, nehogy túlzásba essél. A kapott masszából vajon süss ki négy nagy omlettet, aminek pirítsd meg mindkét oldalát. Ezután a vajjal, a sóval, a szerecsendióval és tejföllel keverd simára a felolvasztott parajt, majd jól melegítsd át az egészet. Ezzel kend meg az omletteket, csavard fel, és tedd őket egy tűzálló tálba. Végül tedd a tetejére a sajtszeleteket, és rakd annyi időre a sütőbe, amíg a sajt rá nem olvad.

Sajtos palacsinta

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 10 dkg búzaliszt
  • 5 dkg szójaliszt
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 2,5-3 dl tej
  • kevés olaj

A sajtkrémhez:

  • 4 dkg margarin
  • 4 csapott evőkanál liszt
  • 3 dl tej
  • csipet reszelt szerecsendió
  • 10 dkg reszelt sajt
  • ízlés szerint só
  • 2 evőkanál tejföl
Készíts tésztát a búzalisztből, a szójalisztből, a tojásból, a tejből és a kevés olajból, hintsd meg egy csipet sóval, majd süsd ki egy teflonserpenyőben. A margarint melegítsd össze a liszttel, majd húzd le a tűzről, és keverd simára a tejjel. Ízesítsd a szerecsendióval, a sóval, és főzd sűrűre, hogy krémes állagú legyen. Végül keverj hozzá 8 dkg reszelt sajtot, és ezzel is forrald fel. A krémmel kend meg a palacsintákat, hajtsd négybe, és tedd hőálló üvegtálba. Ezután a tetejét vond be a tejföllel, és szórd meg a maradék reszelt sajttal, majd told a sütőbe addig, amíg a sajt ráolvad. Ízlés szerinti salátával kiegészítve ebédre vagy vacsorára egyaránt tálalhatod.

Zöldséges tepsis palacsinta

Hozzávalók:

  • 25 dkg zöldségféle
  • 2 tojás
  • 2 dl tej
  • 2 evőkanál liszt
  • kevés vaj
  • 5 dkg reszelt sajt

A zöldségféléket párold meg, majd vágd apróra. A lisztből, a tojásból, a tejből készíts gyengén sózott palacsintatésztát. Vajazz ki egy tűzálló tálat, terítsd el benne a zöldségeket, majd öntsd rá a tésztát. Előmelegített, forró sütőben süsd meg, és tálaláskor szórd meg reszelt sajttal.

Finn palacsinta

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 5 dl tej
  • 1/2 dl olaj

A töltelékhez:

  • alma
  • téliszalámi
  • uborka
  • sonka, tarja

A tészta hozzávalóit kézzel vagy - ha van - botturmixszal keverd össze csomómentesre, ha mégis maradnának benne göcsörtök, akkor szűrd át a tésztát, a fontos az, hogy jó sűrű palacsintatésztát kapjál. Ezután szedd össze az otthonodban található összes maradék gyümölcsöt, felvágottat, illetve zöldséget. A gyümölcsöket és a zöldséget hámozd meg, majd az összes finomságot kockázd fel. Vegyél elő egy mély és hőálló tálat, és öntsd bele a tésztát, majd az előkészített maradékokat is szórd bele. Tedd a tálat forró sütőbe, süsd 20 percig, majd ellenőrizd hústűvel, hogy jól átsült-e. Végül a kapott lepényt vágd négyszög alakúra, és tálaláskor adj hozzá kechupot vagy majonézt.

Ezt is szeretjük