4 isteni sós palacsinta
A palacsinta nem csak édes lehet, hanem sós töltelékkel is megtöltheted. Próbáld ki zöldségesen, sajtosan vagy spenótosan.
Spenótos palacsinta
Hozzávalók:
A tésztához:
- 2 dl langyos tej
- 1 dkg élesztő
- 4 evőkanál rétesliszt
- 4 tojás
- 1 evőkanál olaj
- kevés vaj
- kevés só
A töltelékhez:
- 5 dkg vaj
- csipetnyi reszelt szerecsendió vagy őrölt bors
- kevés só
- 1 dl tejföl
- 1 csomag mirelit paraj
- 4 vékony sajtszelet
Futtasd fel az összemorzsolt élesztőt a tejben, majd keverd simára négy evőkanál rétesliszttel, a tojássárgájával, egy kevés sóval és az olajjal. Hagyd állni egy félóráig a tésztát, közben készíts kemény habot a tojásfehérjéből, majd óvatosan forgasd bele a tésztába. Ha túl sűrűnek találod a tésztát, akkor vízzel vagy szódavízzel hígítsd fel, de vigyázz, nehogy túlzásba essél. A kapott masszából vajon süss ki négy nagy omlettet, aminek pirítsd meg mindkét oldalát. Ezután a vajjal, a sóval, a szerecsendióval és tejföllel keverd simára a felolvasztott parajt, majd jól melegítsd át az egészet. Ezzel kend meg az omletteket, csavard fel, és tedd őket egy tűzálló tálba. Végül tedd a tetejére a sajtszeleteket, és rakd annyi időre a sütőbe, amíg a sajt rá nem olvad.
Sajtos palacsinta
Hozzávalók:
A tésztához:
- 10 dkg búzaliszt
- 5 dkg szójaliszt
- 1 tojás
- csipet só
- 2,5-3 dl tej
- kevés olaj
A sajtkrémhez:
- 4 dkg margarin
- 4 csapott evőkanál liszt
- 3 dl tej
- csipet reszelt szerecsendió
- 10 dkg reszelt sajt
- ízlés szerint só
- 2 evőkanál tejföl
Zöldséges tepsis palacsinta
Hozzávalók:
- 25 dkg zöldségféle
- 2 tojás
- 2 dl tej
- 2 evőkanál liszt
- kevés vaj
- só
- 5 dkg reszelt sajt
A zöldségféléket párold meg, majd vágd apróra. A lisztből, a tojásból, a tejből készíts gyengén sózott palacsintatésztát. Vajazz ki egy tűzálló tálat, terítsd el benne a zöldségeket, majd öntsd rá a tésztát. Előmelegített, forró sütőben süsd meg, és tálaláskor szórd meg reszelt sajttal.
Finn palacsinta
Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 2 db tojás
- 5 dl tej
- 1/2 dl olaj
- só
A töltelékhez:
- alma
- téliszalámi
- uborka
- sonka, tarja
A tészta hozzávalóit kézzel vagy - ha van - botturmixszal keverd össze csomómentesre, ha mégis maradnának benne göcsörtök, akkor szűrd át a tésztát, a fontos az, hogy jó sűrű palacsintatésztát kapjál. Ezután szedd össze az otthonodban található összes maradék gyümölcsöt, felvágottat, illetve zöldséget. A gyümölcsöket és a zöldséget hámozd meg, majd az összes finomságot kockázd fel. Vegyél elő egy mély és hőálló tálat, és öntsd bele a tésztát, majd az előkészített maradékokat is szórd bele. Tedd a tálat forró sütőbe, süsd 20 percig, majd ellenőrizd hústűvel, hogy jól átsült-e. Végül a kapott lepényt vágd négyszög alakúra, és tálaláskor adj hozzá kechupot vagy majonézt.