Kelt tésztából készült, foszlós kuglóf: így süsd osztrák recept alapján
Az osztrák kuglóf kelt tésztából készül, így egészen más élményt ad, mint a kevert változat.
Bár ma már általában egyszerű kevert tésztából szoktuk készíteni a kuglófot, ha van időd, érdemes kipróbálni a kelt tésztás osztrák változatot is. A tésztájába mazsola is kerül, és akkor a legfinomabb, ha az egészet olvasztott csoki borítja. Ezt a receptet állítólag Deák Ferenc is nagyon szerette, ezért itthon Deák-kuglófnak is emlegetik.
Osztrák kuglóf kelt tésztából
Hozzávalók
A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 20 dkg rétesliszt
- 20 dkg vaj
- 18 dkg porcukor
- 10 dkg étcsoki
- 7.5 dkg mazsola
- 4 tojás
- 2.5 dkg élesztő
- 1.5 dl tej
- 1 evőkanál kristálycukor
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- vaj és liszt a forma kikenéséhez
A csokimázhoz:
- 20 dkg kristálycukor
- 15 dkg étcsoki
- 1.25 dl víz
Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg. Keverd el egy evőkanál kristálycukorral, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel.
Közben a vajat keverd habosra a porcukorral. Üss bele egy egész tojást. A maradék három tojást válaszd szét, a fehérjéből egy csipet sóval verj kemény habot, a sárgákat pedig add a cukros vajhoz. Reszeld bele a citromhéjat, add hozzá a vaníliaaromát, mazsolát, az apróra vágott étcsokit, az élesztős tejet, a kétféle lisztet, végül óvatosan a felvert tojáshabot. Öntsd kivajazott-kilisztezett kuglófformába, és letakarva keleszd egy óra alatt duplájára. Ezután told 180 fokos sütőbe 30 percre. Ha a teteje nagyon pirulna, takard le alufóliával. Amikor kész, borítsd deszkára, és hagyd kihűlni.
A mázhoz a cukorból és a vízből főzz szirupot. Ehhez öt percig főzd őket együtt nagy lángon, majd vedd le a tűzről, és hagyd langyosra hűlni. A csokit gőz fölött olvaszd fel, és keverd a szoba-hőmérsékletűnél épp csak egy kicsit melegebb sziruphoz. Ezzel a mázzal öntsd le a kuglóf tetejét.
Régi, klasszikus aprósütemény a zsíros pogácsa is: ezt minden vendéged imádni fogja.
Pihe-puha zsíros pogácsa: igazi békebeli finomság
A pogácsa örök kedvenc. A sós süti akkor az igazi, ha a tésztája jó puha, bírja a csomagolást, így uzsonnára is el lehet pakolni.
ElolvasomKép: sugar0607 / Getty Images
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció