Őszibarackos lepény vajas gyúrt tésztából: házi lekvárral megkenve a legfinomabb
A vajas gyúrt tésztából készült őszibarackos lepény igazán finom nyári desszert. Kend meg házi baracklekvárral!
Az őszibarackos lepény nemcsak finom, hanem gyönyörű szép is. A tökéletes tészta titka az, hogy minden hozzávaló jó hideg legyen. Ugyanezt a sütit nektarinból is készítheted.
Őszibarackos lepény
Hozzávalók 8 szelethez
A tésztához
- 25 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 3 evőkanál cukor
- 3 evőkanál hideg víz
- 1 csipet só
A tetejére
- 5 db őszibarack vagy nektarin
- 4 evőkanál baracklekvár
- 2 evőkanál porcukor
- 1 kávéskanál fahéj
A kenéshez
- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál cukor
- 1 evőkanál tej
Elkészítés:
A lisztet keverd el a cukorral és a sóval, morzsold össze a vajjal, lágyítsd egy kis hideg vízzel, és gyors mozdulatokkal gyúrj belőle sima tésztát. Készíts belőle gombócot, és fóliába tekerve pihentesd a hűtőben egy órát. Ha az idő letelt, lisztezett deszkán nyújtsd ki kör alakúra. A baracklekvárt, ha nem elég folyékony, melegítsd meg, és kend le vele a tésztát úgy, hogy a szélén nagyjából négy centit hagyj szabadon. A barackot mosd meg, magozd ki, cikkezd fel, és körben, egymást is fedve oszd el a lekváron. Szórd meg a tetejét fahéjas porcukorral. A tojássárgáját keverd el a tejjel és a cukorral. A tészta üresen hagyott szélét körben hajtsd fel, kend meg a tejes-cukros tojássárgájával, tedd sütőpapírral kibélelt tepsibe, és told 180 fokos sütőbe fél órára, amíg araszínűre pirul.
Akár télen is készíthetsz majd hasonló sütit, ha most befőzöd a barackot.
A legfinomabb házi barackbefőtt – Így nem puhul meg a gyümölcs
Bár nyersen az igazi, jól elkészítve befőttként is nagyon finom az őszibarack, a nyár egyik legzamatosabb gyümölcse.
ElolvasomPassata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció