Őszibarackos lepény vajas gyúrt tésztából: házi lekvárral megkenve a legfinomabb

A vajas gyúrt tésztából készült őszibarackos lepény igazán finom nyári desszert. Kend meg házi baracklekvárral!

Őszibarackos lepény
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az őszibarackos lepény nemcsak finom, hanem gyönyörű szép is. A tökéletes tészta titka az, hogy minden hozzávaló jó hideg legyen. Ugyanezt a sütit nektarinból is készítheted.

Őszibarackos lepény

Hozzávalók 8 szelethez

A tésztához

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál hideg víz
  • 1 csipet

A tetejére

  • 5 db őszibarack vagy nektarin
  • 4 evőkanál baracklekvár
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 kávéskanál fahéj

A kenéshez

  • 1 tojássárgája
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál tej
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet keverd el a cukorral és a sóval, morzsold össze a vajjal, lágyítsd egy kis hideg vízzel, és gyors mozdulatokkal gyúrj belőle sima tésztát. Készíts belőle gombócot, és fóliába tekerve pihentesd a hűtőben egy órát. Ha az idő letelt, lisztezett deszkán nyújtsd ki kör alakúra. A baracklekvárt, ha nem elég folyékony, melegítsd meg, és kend le vele a tésztát úgy, hogy a szélén nagyjából négy centit hagyj szabadon. A barackot mosd meg, magozd ki, cikkezd fel, és körben, egymást is fedve oszd el a lekváron. Szórd meg a tetejét fahéjas porcukorral. A tojássárgáját keverd el a tejjel és a cukorral. A tészta üresen hagyott szélét körben hajtsd fel, kend meg a tejes-cukros tojássárgájával, tedd sütőpapírral kibélelt tepsibe, és told 180 fokos sütőbe fél órára, amíg araszínűre pirul.

Akár télen is készíthetsz majd hasonló sütit, ha most befőzöd a barackot.

A legfinomabb házi barackbefőtt – Így nem puhul meg a gyümölcs

Bár nyersen az igazi, jól elkészítve befőttként is nagyon finom az őszibarack, a nyár egyik legzamatosabb gyümölcse.

Elolvasom

Passata, az Univer új terméke!

A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.

Promóció

Ezt is szeretjük