Őszibarackos lepény vajas gyúrt tésztából: házi lekvárral megkenve a legfinomabb
A vajas gyúrt tésztából készült őszibarackos lepény igazán finom nyári desszert. Kend meg házi baracklekvárral!

oszibarackos lepeny
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az őszibarackos lepény nemcsak finom, hanem gyönyörű szép is. A tökéletes tészta titka az, hogy minden hozzávaló jó hideg legyen. Ugyanezt a sütit nektarinból is készítheted.

Őszibarackos lepény

Hozzávalók 8 szelethez

A tésztához

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál hideg víz
  • 1 csipet

A tetejére

  • 5 db őszibarack vagy nektarin
  • 4 evőkanál baracklekvár
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 kávéskanál fahéj

A kenéshez

  • 1 tojássárgája
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál tej
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet keverd el a cukorral és a sóval, morzsold össze a vajjal, lágyítsd egy kis hideg vízzel, és gyors mozdulatokkal gyúrj belőle sima tésztát. Készíts belőle gombócot, és fóliába tekerve pihentesd a hűtőben egy órát. Ha az idő letelt, lisztezett deszkán nyújtsd ki kör alakúra. A baracklekvárt, ha nem elég folyékony, melegítsd meg, és kend le vele a tésztát úgy, hogy a szélén nagyjából négy centit hagyj szabadon. A barackot mosd meg, magozd ki, cikkezd fel, és körben, egymást is fedve oszd el a lekváron. Szórd meg a tetejét fahéjas porcukorral. A tojássárgáját keverd el a tejjel és a cukorral. A tészta üresen hagyott szélét körben hajtsd fel, kend meg a tejes-cukros tojássárgájával, tedd sütőpapírral kibélelt tepsibe, és told 180 fokos sütőbe fél órára, amíg araszínűre pirul.

Akár télen is készíthetsz majd hasonló sütit, ha most befőzöd a barackot.

Ezt is szeretjük