Kiadós örmény húsgombócleves: menta és lestyán dobja fel
Az örmény húsgombócleves alapja erősre főzött marhahúsleves, amelyet akár nagy adagokban előre is elkészíthetsz.
Az örmény húsgombócleves neked is ízleni fog, ha szereted a jó erősre főzött marhahúslevest és az itthon ritkábban használt fűszereket. A marhahúsleveshez jó korán kell hozzáfogni, mivel sokáig kell főnie, de sok tennivaló közben nincs vele.
Örmény húsgombócleves
Hozzávalók 4 személyre
A leveshez:
- 1 kg marha leveshús (szegy, lábszár, oldalas stb.)
- 4 sárgarépa
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 babérlevél
- 3 szál zellerzöld
- 2 fehérrépa
- 1 karalábé
- 1 hagyma
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál egész bors
- 1 teáskanál szerecsendió
- 0.25 zeller
A húsgombócokhoz:
- 20 dkg darált marhahús
- 20 dkg darált sertéshús
- 2 tojás
- 1 marék menta
- 0.5 hagyma
- 0.5 csokor petrezselyem
- só
- bors
A legvégén:
- 20 dkg cérnametélt
- 8 levél lestyán
- 2 evőkanál kapor
Elkészítés:
A húst tedd fel főni bő két liter vízben. Adj hozzá egy evőkanál sót, és előbb tedd közepes lángra, majd amikor elkezd gyöngyözni, vedd a lángot kicsire, és így főzd. Másfél óra elteltével add hozzá a zöldségeket: a megpucolt, egészben hagyott hagymát és fokhagymagerezdeket, a meghámozott és nagyobb darabokra vágott sárgarépát, fehérrépát, karalábét és zellert. Ízesítsd borssal, szerecsendióval, és dobd hozzá az egészben hagyott zellerzöldet. Főzd további másfél-két órát.
Közben állítsd össze a húsgombócokat. Tedd a darált húst egy tálba, add hozzá a tojást, a reszelt hagymát, az apróra vágott mentát és petrezselymet, sót és borsot. Gyúrd jól össze, és formázz belőle gombócokat. Forró vízben - ne a húslevesben - főzd ki őket nagyjából fél óra alatt. Ha készen vannak, szűrd le őket.
Ha a leves megfőtt, húzd le a tűzről, várj tíz percet, hogy a zavarossága leülepedjen, majd szűrd át. A tiszta levesbe dobd bele a lestyánt, a felaprított kaprot, és főzd ki benne 2-3 perc alatt a cérnametéltet. A végén pakold bele a húsgombócokat és ízlés szerint a zöldségeket.
A kifőtt leveshúsból csodás táfelspicc készülhet.
Főétel is válhat a húsgombócból: készítsd pulykából, és pirítsd meg sütőben!
Szaftos pulykagombóc friss zöldfűszerekkel: sütőben pirul
A házi pulykafasírt egy rendkívül ízletes, nagyrészt a kamrában is megtalálható alapanyagokból készülő étel, ami tökéletes akár egy tál spagettihez is!
ElolvasomKép: Sanny11 / Getty Images
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció