Habkönnyű, légies citromos pite: tökéletes, illatos nyári desszert

Az omlós és krémes, kellően fanyar citromos pite tökéletes nyári édesség.

Omlós citromos pite
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyümölcsös piték a nyár kihagyhatatlan desszertjei, ám a citromos verzió is tökéletesen passzol az évszakhoz, hisz kellemesen fanyar aromájával könnyít az édes tészta ízén, felfrissítve a lankadt, álmos nyári délutánokat. A citromos pite tésztájából akár több adagot is elkészíthetsz, a fagyasztóban sokáig eláll.

Omlós citromos pite

Hozzávalók 1 darabhoz

A tésztához

  • 25 dkg liszt
  • 12.5 dkg vaj
  • 7 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • kis csipet

A krémhez

  • 4 tojás
  • 3 citrom
  • 10 dkg cukor
  • 1 dl habtejszín

A díszítéshez - opcionális

  • citrom
  • tejszínhab
  • porcukor
  • mentalevél
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a porcukrot és az icipici csipet sót, majd a kisebb darabokra vágott, hideg vajat morzsolva dolgozd össze a tésztával. Ha kész, vájj egy mélyedést a közepébe, add hozzá a tojássárgáját, majd gyúrj belőle egynemű tésztát, készíts belőle gombócot, tedd fóliába, és pihentesd a hűtőben fél óra hosszat.

 

A krémhez keverd habosra fehéredésig a tojást a cukorral, majd add hozzá a citromok levét és lereszelt héját, végül több részletben keverd bele a tejszínt is.

 

A tésztát a pihentetés után nyújtsd ki 3 mm vastagságúra, majd béleld ki vele a piteformát. A kilógó széleket vágd le, az alját pedig szurkáld meg, és pihentesd további 15 percet a hűtőben. A tésztára tegyél sütőpapírt, súlyozd le babbal, sütőbabbal vagy kerámia pitesúllyal, majd tedd 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd körülbelül 10 percig. Ez azért fontos, hogy a pite alja is kellően átsüljön, ne nedvesedjen át a tölteléktől, ugyanakkor ne púposodjon meg. Vedd ki a sütőből a tésztát, vedd le róla a papírt és a súlyt, majd süsd újabb 10 percig. A sütés ideje természetesen változhat a sütő függvényében is. Vedd ki a tésztát, hagyd, hogy lehűljön, majd adagold rá a krémet, terítsd el, és süsd további 15-20 percig, míg a krém meg nem szilárdul, bár majd akkor éri csak el végleges állagát, ha kihűl. A pitét épp ezért csak ekkor szeleteld fel, de már előtte is díszítheted citromszeletekkel, citromreszelékkel vagy épp tejszínhabbal, mentalevelekkel.

Szeretnéd ellesni a legjobb trükköket a piték dekorálása terén? Nézd meg a következő cikket!

Így dekorálj pitét kreatívan: a tiéd lesz a legszebb

A pite az egyik leghálásabb sütemény, hiszen attól függően, mennyi kedved és energiád van, készítheted minimalistára, de gyönyörűen díszítheted is. Utóbbihoz mutatunk néhány kreatív ötletet!

Elolvasom

Getty Images Hungary.

Tényleg a mesterséges intelligencia irányít mindent 20 év múlva?

Ha kíváncsi vagy, hogyan formálja át a mesterséges intelligencia az életünket mindezt könnyed, szórakoztató és közérthető módon megközelítve, akkor gyere el előadásunkra, ahol Szily Nóra vendége Rab Árpád trend- és jövőkutató lesz. Az előadás során kiderül, milyen szerepe van a mesterséges intelligenciának a mindennapjainkban, és hogyan alakíthatja a jövőnket. Gyere el, és tudd meg, mit hoz a jövő!

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. október 24. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ezt is szeretjük