Farsangi fánk, ahogy az olaszok készítik: tekercs alakban, narancsos töltelékkel isteni
Az olaszok narancsos fánktekercséből nem elég egy darab.

Ha a hagyományos szalagos fánk sütése már nem okoz kihívást, lépj a következő szintre: készítsd el a narancsos fánktekercseket, ahogy Olaszországban szeretik őket! A magyarokhoz hasonlóan az olaszok is főleg a farsangi időszakban szeretnek fánkot sütni, hogy jól feltankoljanak édességből a 40 napos böjt előtt.
Olasz narancsos fánktekercs
Hozzávalók 24 darabhoz
A tésztához:
- 60 dkg liszt
- 5 dkg friss élesztő
- 5 dkg vaj
- 2.5 dl tej
- 2 evőkanál cukor
- 2 tojás
- 1 teáskanál vaníliaaroma
A töltelékhez:
- 20 dkg cukor
- 4 narancs reszelt héja
A mázhoz:
- 20 dkg cukor
- 0.5 dl tej
Elkészítés:
Az élesztőt morzsold bele egy evőkanál cukorral elkevert langyos tejbe, és futtasd fel.
Egy nagy tálban keverd el a lisztet a másik evőkanál cukorral. A közepébe vájj mélyedést, üsd bele a tojást, add hozzá az olvasztott vajat, a vaníliát és a felfuttatott élesztőt. Jól dolgozd ki, és letakarva pihentesd egy órát, amíg a duplájára nő.
Közben a reszelt narancshéjat keverd el a töltelékbe való cukorral.
A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki fél centi vastagra. Ha úgy kényelmesebb, két részre is szedheted a tésztát. Oszd el rajta a cukros-narancsos tölteléket, és csavard fel. Érdemes a széleit megkenni vízzel, hogy jobban összetapadjon. A feltekert csíkból vágj csigákat, és oszd el őket egy sütőpapírral kibélelt tepsiben. Így pihentesd fél órát, ezután told 180 fokos sütőbe 20 percre. Bő, forró olajban is kisütheted őket.
A mázhoz a cukrot keverd el a tejjel, és még forrón kend meg vele a fánkokat.
Narancsos-csokis márványos sütemény: nagyon omlós a tésztája
Egyszerű kevert tésztája van, mégis nagyon mutatós a márványos sütemény, az ízeiről nem is beszélve.
ElolvasomKép: krblokhin / Getty Images
Olvastad már?
OLVASD EL EZT IS!

- sütemény
- ricotta