A legkedveltebb olasz ételek receptjei: a pizzától a profiterolig

Ezekért az olasz specialitásokért odavan az egész világ. Az előételtől a desszertig összegyűjtöttük a legjobb recepteket.

Olasz ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az olasz gasztronómia méltán híres az egész világon. Ha szereted a mediterrán életérzést, az egyszerű, ám zamatos ételeket, akkor te is örömmel készíted el és kóstolod ezeket a finomságokat. Az olaszok szívesen használnak olívaolajat, paradicsomot, parmezánt, bazsalikomot, oregánót, fokhagymát. Ételeik jóval könnyebbek és egészségesebbek, mint a mi fogásaink. 

Minden tájnak megvan a maga specialitása. Bárhol jársz is Olaszországban, rengeteg tészta közül válogathatsz, a pizza mellett a bolognai spagetti is megtalálható a világ legnépszerűbb ételeinek toplistáján. Rajonganak még a salátákért, a rizottóért, no meg persze a mennyei sütikért. Nézd végig válogatásunkat, és próbálj ki te is minél több receptet!

Az olasz konyha egyik nagy büszkesége a ropogós, vékony pizza, ha lehet, házi paradicsomos szósszal, gazdagon megpakolva. Otthon is elkészítheted, szabadtéri idényben a grillen is megsütheted. Mindegy, hogy ebédre vagy vacsorára tálalod, mindig nyert ügyed van vele.
Jól indul az étkezés, ha bruschettát kínálsz előételként. A könnyed, frissítő, paradicsomos fogás a bazsalikomtól és az oregánótól igazán különleges. Jó választás akkor is, ha vacsorára nem akarsz sokat enni.
A toszkán bableves sűrű, paradicsomos és kellemesen fűszeres. Szárazbabból és konzervből is elkészítheted, szezonális zöldségekkel pedig kedvedre variálhatod. A minestrone méltó riválisa.
Az olaszok tésztakínálata rendkívül gazdag és verhetetlen. A gnocchi és a lasagne is kedvelt, de a bolognai spagetti talán még ezeknél is ismertebb. Érdemes eredeti recept szerint elkészítened a darált húsos, paradicsomos ragut.
Az olaszok megőrülnek a krémes, fűszeres rizottóért. Kicsit másként készítik, mint mi. Főételként és köretként is tálalják. Legtöbbször idényzöldségekkel gazdagítják, és nem maradhat le róla a mozzarella vagy a parmezán sem.
Ha szereted a gyümölcsös, kevert sütiket, ezt az egyszerű toszkán almatortát feltétlenül ki kell próbálnod. Az olaszok fenyőmagot is raknak bele, de nélküle is isteni az omlós, puha édesség.
A krémes, kávés tiramisut csak imádni lehet. Nagy előnye, hogy a sütő bekapcsolása nélkül is mennyei édességet varázsolhatsz az asztalra. Neve magyarul azt jelenti: dobj fel! Ez utalhat a benne lévő koffeinre, de arra is, hogy tuti jobb kedved lesz tőle.
Ami nálunk a képviselőfánk, az az olaszoknál a profiterol. Ugyanúgy égetett tésztából készül, legtöbbször csokis és tejszínes. Az édesszájúak imádni fogják.

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük