Az olasz gasztronómia méltán híres az egész világon. Ha szereted a mediterrán életérzést, az egyszerű, ám zamatos ételeket, akkor te is örömmel készíted el és kóstolod ezeket a finomságokat. Az olaszok szívesen használnak olívaolajat, paradicsomot, parmezánt, bazsalikomot, oregánót, fokhagymát. Ételeik jóval könnyebbek és egészségesebbek, mint a mi fogásaink.
Minden tájnak megvan a maga specialitása. Bárhol jársz is Olaszországban, rengeteg tészta közül válogathatsz, a pizza mellett a bolognai spagetti is megtalálható a világ legnépszerűbb ételeinek toplistáján. Rajonganak még a salátákért, a rizottóért, no meg persze a mennyei sütikért. Nézd végig válogatásunkat, és próbálj ki te is minél több receptet!

Az olasz konyha egyik nagy büszkesége
a ropogós, vékony pizza, ha lehet, házi paradicsomos szósszal, gazdagon megpakolva. Otthon is elkészítheted, szabadtéri idényben a grillen is megsütheted. Mindegy, hogy ebédre vagy vacsorára tálalod, mindig nyert ügyed van vele.

Jól indul az étkezés, ha
bruschettát kínálsz előételként. A könnyed, frissítő, paradicsomos fogás a bazsalikomtól és az oregánótól igazán különleges. Jó választás akkor is, ha vacsorára nem akarsz sokat enni.

A toszkán bableves sűrű, paradicsomos és kellemesen fűszeres. Szárazbabból és konzervből is elkészítheted, szezonális zöldségekkel pedig kedvedre variálhatod. A minestrone méltó riválisa.

Az olaszok tésztakínálata rendkívül gazdag és verhetetlen. A gnocchi és a lasagne is kedvelt, de a bolognai spagetti talán még ezeknél is ismertebb. Érdemes
eredeti recept szerint elkészítened a darált húsos, paradicsomos ragut.

Az olaszok megőrülnek a
krémes, fűszeres rizottóért. Kicsit másként készítik, mint mi. Főételként és köretként is tálalják. Legtöbbször idényzöldségekkel gazdagítják, és nem maradhat le róla a mozzarella vagy a parmezán sem.

Ha szereted a gyümölcsös, kevert sütiket, ezt az
egyszerű toszkán almatortát feltétlenül ki kell próbálnod. Az olaszok fenyőmagot is raknak bele, de nélküle is isteni az omlós, puha édesség.

A krémes, kávés tiramisut csak imádni lehet. Nagy előnye, hogy a sütő bekapcsolása nélkül is mennyei édességet varázsolhatsz az asztalra. Neve magyarul azt jelenti: dobj fel! Ez utalhat a benne lévő koffeinre, de arra is, hogy tuti jobb kedved lesz tőle.

Ami nálunk a képviselőfánk,
az az olaszoknál a profiterol. Ugyanúgy égetett tésztából készül, legtöbbször csokis és tejszínes. Az édesszájúak imádni fogják.