Napon szárított, olajban eltett paprika: görög recept szerint
Az izgalmas fűszerezésű, olajban eltett paprika szinte bármilyen húsos étel ízesítője lehet.
A házi, intenzív ízű olajos paprika ugyanúgy illik egy szelet vajas kenyér mellé, mint a húsokhoz savanyúság gyanánt, de akár a pörkölteket és a salátákat is ízesítheted vele. Szinte mindenféle paprikából készítheted, és megéri elrakni egy-két adag csípőset is. Minél több színű, annál mutatósabb. Fontos, hogy jó minőségű olívaolajat használj.

Olajos paprika
Hozzávalók 8 decihez
- 1.5 kg paprika
- 3 dl extra szűz olívaolaj
- 3 dl napraforgóolaj
- 3 ág bazsalikom
- 2 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
Válogasd ki az egészséges, nem túl húsos paprikákat, majd alaposan mosd meg, és törölgesd szárazra. A nagyobb darabokat fel is szeletelheted. Rendezd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és rakd két-három napra meleg, levegős helyre. Érdemes letakarni valamilyen légáteresztő anyaggal, hogy ne érje szennyeződés. Akkor jó, ha zörgősre aszalódik.
Az aszalt paprikákat rendezd üvegekbe, szórj melléjük fokhagymát, bazsalikomot, és öntsd fel a kétféle olajjal. Zárd le jó alaposan, majd rázd össze. Érleld legalább egy hétig. Hideg, száraz helyen tárold, felbontás után feltétlenül tartsd a hűtőben.