A nyár legfinomabb lekvárjai és szörpjei, amiket most kell eltenni: receptekkel mutatjuk

Most érdemes üvegbe zárni a nyár kedvenc ízeit. A zamatos lekvárok és a szörpök télen különösen jólesnek.

Nyári lekvárok, szörpök

Nyár közepén kedvedre válogathatsz a zamatos, vitaminban gazdag gyümölcsök közül. Még van málna, ribizli, érik a barack, a cseresznye, a meggy, sőt már szilvával, áfonyával is találkozhatsz a szupermarketek polcain. Ha eleget ettél belőlük, mentsd át a kedvencek ízét az ínséges téli hónapokra! Főzz belőlük lekvárt vagy akár szörpöt!

Az eltevéshez nagyon fontos, hogy érett, egészséges alapanyagokat válogass. Ügyelj az edények és a munkafelület tisztaságára is. Ma már nem kell órákon át kevergetni a lekvárt, bátran használhatod a befőzési folyamatot felgyorsító cukrot, a pektint, a dzsemfixet. Ha biztosra akarsz menni, ne feledkezz meg a dunsztolásról sem, meghosszabbítva ezzel a házi készítésű finomságok eltarthatósági idejét! Szörpöket pedig akár nyersen is eltehetsz.

A legfinomabb nyári lekvárok, szörpök

Az alaprecepteket érdemes variálni. Adhatsz a lekvárokhoz különféle ízesítőket. A vanília szinte mindenhez illik, de feldobhatod a gyümölcsös finomságokat fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel, sőt kísérletezhetsz bazsalikommal és rozmaringgal is. Összegyűjtöttük a legnagyobb kedvenceket, válogassatok a házias receptek közül!

A házias, sűrű sárgabaracklekvárt nehéz felülmúlni. Még hámozni, összevagdosni sem kell, mégis tökéletes lesz az állaga. Ha a klasszikus receptet megbolondítanád, dobd fel levendulával! A boltival össze sem lehet hasonlítani.
Vannak sütik, amikhez a mennyei ribizlilekvár illik a legjobban. Elég csak az ischlerre vagy a linzerre gondolni. A gyümölcsöt villával gyorsabban leszeded a szárról, mint kézzel. Kevesebb időt kell a konyhában tölteni, és a lekvár is sűrűbb lesz, ha befőzőcukrot használsz.
Ha megbolondítanád a meggylekvárt, keverj bele csokit. A gyerekek is odalesznek az egyszerre édes és savanykás finomságért. Ha még konyakot is locsolsz hozzá, a híres bonbonhoz hasonló ízvilágot kapsz.
A zamatos áfonyalekvár különleges csemege, ráadásul az édességek mellett húsokhoz, sajtokhoz is kiváló. Kipróbálhatod a klasszikus mellett a vörösboros változatot is.
A hagyományos szilvalekvár főzése évtizedekkel ezelőtt igazi társasági eseménynek számított: üstökben 10-12 órán át főtt. Most már gyorsabban is elkészítheted, sőt a sütőbe is berakhatod, ráadásul cukor sem kell hozzá.
Ha szereted a levendula ízét és illatát, főzz a virágából mennyei szörpöt. Mivel elég intenzív az íze, nem kell a sziruphoz túl sok levendula, és keverhetsz hozzá citromot is.
Ha igazán frissítő szörpre vágysz, a menta tökéletes választás. Ráadásul a gyógynövényt szinte ki sem lehet irtani a kertből. A kellemes illatú és aromájú szörp sok jéggel, esetleg citrommal vagy citromfűvel az igazi. Sőt, kóstold meg gyömbérrel is.
Hamarosan a vitaminban gazdag szeder is a rendelkezésünkre áll majd, amiből fantasztikus szörpöt készíthetsz. Ha nyersen teszed el, a vitaminok és az ásványi anyagok is megmaradnak.

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük