Pihe-puha vajas süti német recept alapján: lágy kelt tészta alkotja

Ez a pihe-puha német vajas süti még három nappal a sütés után is extra foszlós marad.

Német vajas süti
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kelt tésztából készült német vajas süti néhány egyszerű trükknek köszönhetően lesz ennyire finom. A tésztája kétszer kel, friss vaj olvad bele, a sütőből kikerülve pedig azonnal meg kell kenni a tetejét tejszínnel, ami így átjárja a friss tésztát, és még szaftosabbá varázsolja.

Német vajas süti

Hozzávalók 4 személyre

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 8.5 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 4 teáskanál szárított élesztő
  • 2.25 dl tej
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 teáskanál vaníliapaszta (vagy 1 teáskanál vaníliaaroma)
  • 1 csipet

A tetejére:

  • 13 dkg hideg vaj
  • 10 dkg szeletelt mandula
  • 5 dkg cukor
  • 2 dl habtejszín

Elkészítés:

A lisztet szitáld egy tálba. A tejet melegítsd langyosra. Az átszitált liszt közepébe az ujjaiddal készíts mélyedést. Öntsd ebbe a lyukba a tej felét, adj hozzá egy evőkanál cukrot és az élesztőt. Keverd el a tejet a cukorral és az élesztővel, és várj tíz percet, hogy felfusson.

Közben a vajat keverd el a maradék tejjel. Mikróban vagy a tűzhelyen olvaszd össze, majd tedd félre hűlni.

Amikor az élesztő felfutott, keverd össze a liszttel. Add hozzá a tojást, a sót, a vaníliát, a maradék cukrot, végül a vajas tejet. Dolgozd alaposan össze. Amikor összeállt, adj hozzá olajat is, és ezzel is dagaszd ki. Formázz belőle golyót, takard le, és másfél óra alatt szobahőmérsékleten keleszd a duplájára.

Amikor megnőtt, egy 45x37 centis tepsit bélelj ki sütőpapírral. Tedd a közepébe a tésztát, és óvatosan, a kezeiddel nyomkodd ki, hogy elérjen a tepsi széléig. Érdemes a kezed kicsit megolajozni, hogy könnyebben menjen. Az így elegyengetett tésztát takard le, és keleszd további húsz percig.

Közben melegítsd elő a sütőt 180 fokra. A másodszor megkelt tésztára olajos ujjakkal nyomkodj sűrűn mélyedéseket. A hideg vajat vágd fel, és minden kis mélyedésbe helyezz belőle egy-egy darabot. Szórd meg a tetejét cukorral, arra jöhet a szeletelt mandula. Told a sütőbe az egészet 25 percre. Amikor kész, vedd ki a sütőből, és azonnal locsold le tejszínnel a forró tésztát. Várj néhány percet, amíg a tejszínt magába szívja, és utána tálald.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Karácsonyra vagy vendégvárónak nagy siker lesz a vegán linzer: mandulaliszt is kerül a tésztájába.

Kép: Bjoern Wylezich

Ezt is szeretjük