Gyönyörű karácsonyi fatörzssüti: sok krém bújik meg a feltekert piskótában

Ennek a karácsonyi fatörzsnek az alapja csokis piskóta, amelyben habos, mascarponés krém bújik meg.

Karácsonyi fatörzs
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minden családnak megvan a maga kedvenc karácsonyi fatörzsreceptje: most egy olyan receptet mutatunk, amely csokis piskótával készül, a töltelék pedig mascarponés, tejszínhabos krém. Hasonló sütit sok helyen készítenek Németországtól Amerikáig: a közös bennük a sütit bevonó krém, amelyre fatörzshöz hasonló mintát rajzolnak.

Karácsonyi fatörzs

Hozzávalók 12 szelethez

A piskótához:

  • 15 dkg kristálycukor
  • 10 dkg liszt
  • 7 dkg tejföl
  • 6 dkg vaj
  • 4 dkg kakaópor
  • 4 tojás
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 csipet

A krémhez:

  • 22.5 dkg mascarpone
  • 8.5 dkg porcukor
  • 3 dl habtejszín
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

A bevonathoz:

  • 25 dkg étcsoki
  • 2.5 dl habtejszín
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a vajat olvaszd fel. A lisztet, a kakaóport és a sütőport keverd el egy tálban. A tojásokat válaszd szét, a sárgákat keverd ki a cukorral, add hozzá a tejfölt, az olvasztott vajat, a vaníliakivonatot, keverd simára, majd forgasd bele a kakaós lisztet. A tojásfehérjét egy csipet sóval verd kemény habbá. A hab egyharmadát forgasd a kakaós részhez, hogy fellazítsa, majd ezt keverd a maradék tojásfehérjéhez. Egyengesd el a masszát egy sütőpapírral kibélelt nagy tepsiben. 180 fokos sütőben süsd 10-12 percig, amíg a beleszúrt villára nem ragad rá a tészta. A kisült piskótát emeld ki a tepsiből, hosszában, még melegen tekerd fel, és így hagyd kihűlni.

Amíg a tészta hűl, készítsd el a tölteléket. A jól behűtött tejszínt verd fel. Amikor már habos, add hozzá először a cukrot és a vaníliakivonatot, ezekkel is keverd egy-két percig, majd forgasd hozzá a mascarponét. A piskótát tekerd le, kend meg a krémmel, majd újra csavard fel, immár a sütőpapír nélkül. Csomagold szorosan alufóliába, és tedd a hűtőbe legalább egy órára. 

A bevonathoz forrald fel a tejszínt. Tördeld bele a csokit, keverd simára, várd meg, amíg legalább szoba-hőmérsékletűre hűl, utána kend meg a süti minden oldalát. Villával rajzolj bele mintákat. Tálalásig tartsd a hűtőben.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Szintén gyönyörű karácsonyi süti a csokis-diós babka: fantasztikusan puha lesz ezzel a módszerrel.

Kép: sbossert / Getty Images

Ezt is szeretjük