Csokis, narancsos fatörzs: a piskóta is könnyed lesz, és nem törik meg
A franciáknál a dekoratív fatörzs, vagyis a bûche de Noël karácsonykor kihagyhatatlan desszert.

csokis-narancsos-fatorzs
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A franciák több mint száz éve készítenek fatörzset, a piskótaalapú süti a téli napfordulóhoz és a karácsonyhoz kapcsolódik. Arra emlékeztet, hogy régen rönköket égettek, hogy megvédje a házat minden rossztól a következő esztendőben. Ha megkóstolod, te is évről évre elkészíted majd. A csokis krémet érdemes naranccsal is megbolondítani. 

Csokis, narancsos fatörzs

Hozzávalók:

A tésztához

  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg liszt
  • 4 db tojás
  • 2 evőkanál forró víz
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 1 teáskanál sütőpor

A krémhez

  • 20 dkg étcsoki
  • 15 vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 dl habtejszín
  • 1 db narancs
  • 2 evőkanál kakaó
Recept idők

Elkészítés:

A piskótához a tojásokat üsd egy tálba, és habosítsd a cukorral. Add hozzá a vaníliaaromát és a forró vizet, pár percig így keverd tovább. Szitáld hozzá a sütőporral vegyített lisztet, és fakanállal óvatosan dolgozd a masszába.
Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, és simítsd bele a tésztát. Előmelegített sütőben, 160 fokon süsd meg körülbelül 15 perc alatt. 
Egy sütőpapírt szórj meg porcukorral, majd fordítsd rá a sütőből kivett piskótát, húzd le róla a sütőpapírt, és óvatosan csavard fel.
 

A krémhez az étcsokit tördeld egy lábosba, és vízgőz felett olvaszd meg, majd add hozzá a kakaót, a vajat, a narancs frissen facsart levét és a tejszínt. A tűzről lehúzva várj egy kicsit, majd géppel habosítsd, és add hozzá a cukrot. 
Vágd ketté a piskótát, tekerd le, töltsd meg a simára kevert krémmel, majd újra csavard fel. Rakd egy tálcára a nagyobb tésztát, a kisebbet pedig helyezd rá úgy, mint egy ágat. A maradék krémmel vond be a tésztát. Villával formázd meg, a tetejét pedig díszítsd ízlés szerint csokiforgáccsal, mesefigurákkal, marcipánnal.
A csokis-kakaós trüffeleket könnyen elkészítheted karácsonyra. Sőt, ajándékba is adhatod. 

Ezt is szeretjük