Tejfölös krumplileves német recept alapján: megáll benne a kanál
A német recept alapján készülő sűrű, tejfölös krumplilevesből nem lesz elég egy tányérral.
![Német tejfölös krumplileves](https://kep.index.hu/1/0/5798/57989/579892/57989221_0444a9eec2928fa7404d6e33d758a844_wm.jpg)
A német tejfölös krumplileves annyira finom, hogy garantáltan mindenki kétszer szed belőle, így második fogásként már csak valamilyen könnyű salátát érdemes készíteni hozzá. A zöldségeket érdemes egyforma darabokra vágni hozzá, a krumplit pedig kicsit nagyobbra náluk. Ha megoldható, fogyaszd friss, ropogós kenyérrel!
Német tejfölös krumplileves
Hozzávalók 4 személyre
- 50 dkg krumpli
- 25 dkg kolbász
- 7.5 dl alaplé
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dkg vaj
- 2 evőkanál olaj
- 1.5 dl tejszín
- 1 közepes sárgarépa
- 1 kis hagyma
- 1 szál szárzeller
- 1 babérlevél
- 1 citrom reszelt héja
- 1 kávéskanál őrölt kömény
- 1 csokor petrezselyem
- 0.5 kávéskanál szerecsendió
- só
- bors
Elkészítés:
A répát, a zellerszárat és a krumplit tisztítsd meg és darabold fel.
Az olajat melegítsd fel egy lábosban. Add hozzá az apróra vágott hagymát, párold üvegesre, majd dobd mellé a szintén felaprított fokhagymát. Fél perc múlva tedd rá a répát és a zellerszárat, és pirítsd nagyobb lángon egy-két percig. Így jobban kijön majd az ízük. Keverd hozzá a krumplit, öntsd fel alaplével, add hozzá a babérlevelet, a köményt, a szerecsendiót, a sót és a borsot. Lefedve főzd kis lángon húsz percig, amíg minden hozzávaló megpuhul. Ekkor a babérlevelet, valamint a zöldségek és a krumpli egyharmadát szedd ki és tedd félre. A maradékhoz keverd hozzá a petrezselyemleveleket, a tejszínt és a hideg vajat, reszeld hozzá a citromhéjat, és pürésítsd botmixerrel vagy turmixgépben. A kolbászt karikázd fel, és a félretett zöldségekkel együtt add a leveshez. Főzd össze öt-hét perc alatt.
Kolbászt tölthetsz egy laktató péksütibe is.
Foszlós kolbászos-sajtos táska: a legjobb útravaló
A házi készítésű tészta belseje meglepetést rejt. A kolbászos táska melegen és hidegen falatozva is finom.
ElolvasomKép: from_my_point_of_view / Getty Images
OLVASD EL EZT IS!
![spanyol-gazpacho-recept](https://kep.index.hu/1/0/5653/56537/565378/56537843_4180357_a7d21aee27fa84f2fca0f8730d24d800_wm.jpg)
- gazpacho
- hideg leves
Így készül az eredeti spanyol gazpacho: a leghűsítőbb nyári zöldségleves
![padlizsanos-kolbaszos-lecso-recept](https://kep.index.hu/1/0/5664/56647/566474/56647475_4188535_fb5fbe8d8ed98b85706aaf6af8497dcb_wm.jpg)
- lecsó
- kolbászos lecsó
A legfinomabb házi lecsó padlizsánnal: szaftos, sűrű, és kolbász is mehet bele
![krumplis zoldseges ragu](https://kep.index.hu/1/0/5797/57976/579763/57976311_f1d45f5ad6ea0743b164b8e04326001a_wm.jpg)
- szójaszósz
- rozmaring