Tejfölös krumplileves német recept alapján: megáll benne a kanál

A német recept alapján készülő sűrű, tejfölös krumplilevesből nem lesz elég egy tányérral.

Német tejfölös krumplileves
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A német tejfölös krumplileves annyira finom, hogy garantáltan mindenki kétszer szed belőle, így második fogásként már csak valamilyen könnyű salátát érdemes készíteni hozzá. A zöldségeket érdemes egyforma darabokra vágni hozzá, a krumplit pedig kicsit nagyobbra náluk. Ha megoldható, fogyaszd friss, ropogós kenyérrel!

Német tejfölös krumplileves

Hozzávalók 4 személyre

  • 50 dkg krumpli
  • 25 dkg kolbász
  • 7.5 dl alaplé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dkg vaj
  • 2 evőkanál olaj
  • 1.5 dl tejszín
  • 1 közepes sárgarépa
  • 1 kis hagyma
  • 1 szál szárzeller
  • 1 babérlevél
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 1 csokor petrezselyem
  • 0.5 kávéskanál szerecsendió
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A répát, a zellerszárat és a krumplit tisztítsd meg és darabold fel.

Az olajat melegítsd fel egy lábosban. Add hozzá az apróra vágott hagymát, párold üvegesre, majd dobd mellé a szintén felaprított fokhagymát. Fél perc múlva tedd rá a répát és a zellerszárat, és pirítsd nagyobb lángon egy-két percig. Így jobban kijön majd az ízük. Keverd hozzá a krumplit, öntsd fel alaplével, add hozzá a babérlevelet, a köményt, a szerecsendiót, a sót és a borsot. Lefedve főzd kis lángon húsz percig, amíg minden hozzávaló megpuhul. Ekkor a babérlevelet, valamint a zöldségek és a krumpli egyharmadát szedd ki és tedd félre. A maradékhoz keverd hozzá a petrezselyemleveleket, a tejszínt és a hideg vajat, reszeld hozzá a citromhéjat, és pürésítsd botmixerrel vagy turmixgépben. A kolbászt karikázd fel, és a félretett zöldségekkel együtt add a leveshez. Főzd össze öt-hét perc alatt.

 

Kolbászt tölthetsz egy laktató péksütibe is.

Foszlós kolbászos-sajtos táska: a legjobb útravaló

A házi készítésű tészta belseje meglepetést rejt. A kolbászos táska melegen és hidegen falatozva is finom.

Elolvasom

Kép: from_my_point_of_view / Getty Images

Ezt is szeretjük