Darált húsos rakott padlizsán sok sajttal: a görögök muszakája finom szaftos és laktató
A görög rakott padlizsán kiadós, laktató, és tele van csodás, mediterrán ízekkel.
Ami az olaszoknak a lasagne, az a görögöknek a muszaka. A tésztalapokat azonban padlizsánnal helyettesítik, a tetejére pedig vastag besamelmártás kerül. A görögök hagyományosan bárányhúst használnak, de marhával és sertéssel is finom. Érdemes a padlizsánt megsózni, hogy biztosan ne legyen keserű, utána pedig süsd meg serpenyőben vagy grillen.
Muszaka receptje
Hozzávalók
- 1 kg padlizsán
- 70 dkg darált marhahús
- 3 db paradicsom
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál paradicsomszósz
- 1 db vöröshagyma
- 1 evőkanál szárított oregánó
- 0.5 dl vörösbor
- 2 evőkanál olívaolaj
- só
- bors
- szerecsendió
A besamelhez
- 15 dkg sajt
- 5 dkg vaj
- 2 evőkanál liszt
- 4 dl tej
- só
- bors
- szerecsendió
Elkészítés:
A megmosott padlizsánokat vágd kisebb karikákra, rakd egy nagy szűrőedénybe, és szórd meg sóval. Pihentesd 30 percig, majd törölgesd szárazra, és száraz serpenyőben mindkét oldalukat süsd aranybarnára.
Egy nagyobb lábosban hevíts olívaolajat, rakd bele az apróra vágott vöröshagymát és a fokhagymát, majd süsd pár percig. Add hozzá a darált húst, kevergesd fehéredésig, majd fűszerezd sóval, borssal, szerecsendióval, oregánóval. Rakd hozzá a paradicsomszószt, öntsd hozzá a bort, és párold 15 percig. Kóstold meg, ha túl savanykás, szórj hozzá kevés cukrot.
A besamelhez a vajat melegítsd sercegésig, majd add hozzá a lisztet. Kevergetve pirítsd egy-két percig, és részletekben öntsd fel a tejjel. Kézi habverővel, gyors mozdulatokkal keverd csomómentesre. Ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval, majd szórd hozzá a reszelt sajt felét.
Rétegezd a hozzávalókat olívaolajjal vékonyan kikent hőálló tálba. Alulra a padlizsán kerüljön, majd következhet a darált hús, arra pedig a felkarikázott paradicsomot tedd. Folytasd tovább a rétegezést, végül a tetejére öntsd a mártást. Szórd meg a maradék reszelt sajttal. Told előmelegített sütőbe, és 180 fokon süsd meg körülbelül 35-40 perc alatt.
Ha szereted a padlizsánt, készítsd el a legkülönfélébb módon. Itt biztosan találsz remek ötleteket.
A 10 legjobb padlizsános recept – A szendvicskrémtől a főételig
A padlizsánhoz erős érzelmek fűznek, ez a gyönyörű lila zöldség nem csak finom és kevés kalória van benne, de igen változatosan elkészíthető, sőt, még húshelyettesítőnek is tökéletes.
ElolvasomA változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció