Milánói sertésszelet, ahogy gyerekkorunkban szerettük: régi, bevált recept
A menzás tészta és a rántott hús találkozásából születő milánói sertésszelet ma ugyanannyira ízlik, mint gyerekkorunkban.
A rántott hús és a tészta párosítása sok nép konyhájában megjelenik. A régi, szeretett milánói sertésszelet a neve ellenére magyar találmány, alapja sonkás-gombás raguval összeforgatott tészta, amelyre ropogós rántott hús és reszelt sajt kerül. A régi menzák és kisvendéglők ikonikus étele ma ugyanolyan finom, mint évtizedekkel ezelőtt, ezért érdemes lesz elkészíteni.
Milánói sertésszelet
Hozzávalók 4 személyre
A húshoz:
- 12 dkg zsemlemorzsa
- 10 dkg liszt
- 4 szelet sertékaraj
- 1 tojás
- só
- bors
- bő olaj a sütéshez
A tésztához:
- 50 dkg gomba
- 40 dkg száraztészta
- 40 dkg sonka
- 5 dl passzírozott paradicsom
- 1 hagyma
- 1 teáskanál bazsalikom
- 1 teáskanál kakukkfű
- só
- bors
- olaj
A tetejére:
- 15 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
A húsokat klopfold ki, szórd meg mindkét oldalukat sóval és borssal, és tartsd őket szobahőmérsékleten, amíg előkészíted a tésztát.
A tésztát sós vízben főzd ki a csomagoláson olvasható módon. Ha kész, szűrd le, a főzővizéből egy keveset tegyél félre.
A felaprított hagymát kevés olajon párold üvegesre. A sonkát vágd csíkokra, a gombát szeletekre. Először a sonkát add a puha hagymához, pirítsd néhány percig, majd jöhet rá a gomba. Szórd meg sóval, borssal, és kevergesd addig, amíg összeesik, ekkor öntsd fel a paradicsomszósszal. Add hozzá a bazsalikomot és a kakukkfüvet, ízlés szerint még sózd és borsozd utána, és gyöngyöztesd kis lángon fél órát. Ha nagyon besűrűsödik, a tészta főzővizével hígítsd.
A húsokat a szokásos módon panírozd be lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatva. Bő, forró olajban oldalanként másfél-két perc alatt süsd ropogósra őket. A kisült húsokat szedd papírtörlőre.
Tálaláskor az üres tésztát szedd először a tányérra. Tegyél mindegyik adag mellé egy-egy szelet húst, és locsold le az egészet a szósszal. Így a tésztára és a húsra is jut belőle. A tetejét szórd meg ízlés szerint reszelt sajttal.
Citromos, mustáros csirkemell: a különleges fogás egyszerűen készül
A mustáros szószban készült csirkemell éttermi szintű fogás, mely otthon is elkészíthető, méghozzá egyszerűen.
ElolvasomKép: JeffKearney / Getty Images
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
OLVASD EL EZT IS!
- paradicsom
- mozzarella
Rántott hús argentin recept alapján: sonka és paradicsomkarika is kerül a tetejére
- tészta
- vegetáriánus