Milánói sertésszelet, ahogy gyerekkorunkban szerettük: régi, bevált recept

A menzás tészta és a rántott hús találkozásából születő milánói sertésszelet ma ugyanannyira ízlik, mint gyerekkorunkban.

Milánói sertésszelet
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rántott hús és a tészta párosítása sok nép konyhájában megjelenik. A régi, szeretett milánói sertésszelet a neve ellenére magyar találmány, alapja sonkás-gombás raguval összeforgatott tészta, amelyre ropogós rántott hús és reszelt sajt kerül. A régi menzák és kisvendéglők ikonikus étele ma ugyanolyan finom, mint évtizedekkel ezelőtt, ezért érdemes lesz elkészíteni.

Milánói sertésszelet

Hozzávalók 4 személyre

A húshoz:

  • 12 dkg zsemlemorzsa
  • 10 dkg liszt
  • 4 szelet sertékaraj
  • 1 tojás
  • bors
  • bő olaj a sütéshez

A tésztához:

  • 50 dkg gomba
  • 40 dkg száraztészta
  • 40 dkg sonka
  • 5 dl passzírozott paradicsom
  • 1 hagyma
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • bors
  • olaj

A tetejére:

  • 15 dkg reszelt sajt
Recept idők

Elkészítés:

A húsokat klopfold ki, szórd meg mindkét oldalukat sóval és borssal, és tartsd őket szobahőmérsékleten, amíg előkészíted a tésztát.

A tésztát sós vízben főzd ki a csomagoláson olvasható módon. Ha kész, szűrd le, a főzővizéből egy keveset tegyél félre.

A felaprított hagymát kevés olajon párold üvegesre. A sonkát vágd csíkokra, a gombát szeletekre. Először a sonkát add a puha hagymához, pirítsd néhány percig, majd jöhet rá a gomba. Szórd meg sóval, borssal, és kevergesd addig, amíg összeesik, ekkor öntsd fel a paradicsomszósszal. Add hozzá a bazsalikomot és a kakukkfüvet, ízlés szerint még sózd és borsozd utána, és gyöngyöztesd kis lángon fél órát. Ha nagyon besűrűsödik, a tészta főzővizével hígítsd.

A húsokat a szokásos módon panírozd be lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatva. Bő, forró olajban oldalanként másfél-két perc alatt süsd ropogósra őket. A kisült húsokat szedd papírtörlőre.

Tálaláskor az üres tésztát szedd először a tányérra. Tegyél mindegyik adag mellé egy-egy szelet húst, és locsold le az egészet a szósszal. Így a tésztára és a húsra is jut belőle. A tetejét szórd meg ízlés szerint reszelt sajttal.

 

Citromos, mustáros csirkemell: a különleges fogás egyszerűen készül

A mustáros szószban készült csirkemell éttermi szintű fogás, mely otthon is elkészíthető, méghozzá egyszerűen.

Elolvasom

Kép: JeffKearney / Getty Images

Miért félünk attól, amit nem ismerünk?

Hogyan formálja a mesterséges intelligencia a mindennapjainkat?

A Femina Klub októberi vendége Rab Árpád trend- és jövőkutató lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a mesterséges intelligencia rejtelmeiről beszélget. Vajon hogyan fog alakulni a világunk a mesterséges intelligencia térhódításával? Milyen szerepe lesz az AI-nak mindennapjainkban?

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. október 24. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ezt is szeretjük