A 4 legfinomabb mézeskalács recept, amit valaha kipróbáltunk - A hagyományostól a csokisig

A mézeskalács nemcsak finom, de szemet gyönyörködtető is lehet, ha cukormázzal rajzolsz rá. A gyerkőcöknek is nagyon jó móka.

Mézeskalács
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahány ember, annyi mézeskalács recept, de az igazán tökéletes verziót mindenki keresi, akár a Szent Grált. Az alábbi receptekben viszont nem lehet csalódni.

A mézeskalács nem csak finom, de látványos dísze is az ünnepi asztalnak. Színes cukormázzal szinte bármilyen formát elkészíthetünk belőle, csak a képzelet szabhat határt, ráadásul az egész családnak nagyszerű szórakozást nyújt a dekorálás. 

Hagyományos mézeskalács

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 25 dkg cukor
  • 15 dkg méz
  • 1,25 dl víz
  • 1 tojás
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanálnyi őrölt fűszerkeverék - fahéj, szerecsendió, szegfűszeg

A díszítéshez:

  • 1 tojásfehérje
  • 8 dkg cukor
  • félkanálnyi citromlé
mézeskalács karácsony


Keverd össze a mézet, a cukrot, a vajat és a vizet, majd tedd fel egy lábosban melegedni. Nem szabad forrnia, csak egyet kell buggyannia. Egy másik tálban keverd össze a fűszereket, a lisztet, a szódabikarbónát, és öntsd hozzá a meleg hozzávalókat. Hagyd egy kicsit hülni a keveréket, majd dolgozz el benne egy tojást. Az a legjobb, ha a tészta ezután 2-3 éjszakát pihen a hűtőben. Mielőtt sütöd, nyújtsd ki, körülbelül 2-3 miliméteresre, és formázd tetszőlegesre.

180 fokosra előmelegített sütőben süsd nagyjából15-20 percig. A díszítéshez verd fel a tojásfehérjét a cukorral és a citromlével, majd tubusba töltve rajzolj a masszával a kihűlt tésztára. Ha a karácsonyfára szeretnéd aggatni a sütit, akkor sütés előtt lyukaszd ki, különben könnyen elreped a már kisült tészta.

Csokoládés mézeskalács

Hozzávalók:

  • 25 dkg méz
  • 1 dl tej
  • 4 dkg darált dió
  • 2 tojás
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • egy csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 30 dkg liszt
  • baracklekvár
  • tortabevonó
  • tört mogyoró
csokis-mezeskalacs

Először vajazd, majd liszttel hintsd ki egy kisebb, zománcozott tepsi alját. A mézet takaréklángon kevergetve melegítsd fel, majd vedd le a tűzről, amikor átlangyosodott, és add hozzá a tejet, a darált diót, a tojások sárgáját, a szódabikarbónát, az őrölt szegfűszeget, az őrölt fahéjat, egy csipet sót és a citrom reszelt héját. A mézes pépet keverd habverővel körülbelül 5 percig, majd apránként dolgozd bele a lisztet. A megmaradt tojásfehérjét verd kemény habbá, és egy főzőkanállal finoman forgasd a tésztába.

A sűrű masszát öntsd a kivajazott sütőformába, és egyenletesen terítsd szét benne, majd tedd 180 fokra előmelegített sütőbe, és mérsékelt tűzön süsd körülbelül 25 percig, amíg a teteje világosbarnára nem pirul. Ha lehűlt, vágd le a szélét, és a lágy, de szívós tésztát vágd három, egyforma méretű lapra, majd pihentesd szobahőmérsékleten. Végül az egyes téglalapok közepét kend meg sűrű baracklekvárral, majd az egymásra helyezett lapokból álló, töltött mézeskalácsot még 1 napig pihentesd. Olvasztott tortabevonót csorgass a tetejére, és hintsd meg a mogyoróval.

Fűszeres mézeskalács

Hozzávalók:

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg méz
  • 2 tojás
  • 20 dkg liszt
  • 1 dkg szalalkáli
  • fél kávéskanál gyömbér
  • szegfűszeg
  • fahéj
  • 5 dkg cukrozott narancshéj
  • kevés zsemlemorzsa
fuszeres-mezeskalacs-2


Válassz egy kerek vagy hosszúkás formát, kend ki vajjal, majd szórd be zsemlemorzsával. A vajat verd habosra a cukorral, keverd hozzá a narancshéjjal összemelegített mézet. Tedd hozzá a felhabosított tojásokat, végül forgasd bele a lisztet, a fűszereket és a szalalkálit. Ezután öntsd az egész masszát előkészített formába. Közepesen meleg sütőben süsd 40 percig. Majd kockázd fel. 

Mézeskalácscsók

Hozzávalók:

  • 15 dkg cukor
  • 40 dkg finomliszt
  • 10 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál meleg méz
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • kevés szegfűszeg
  • fahéj
  • citromhéj
mezeskalacs-puszedli


A hozzávalókat gyúrd össze, majd formázz belőle golyókat, és egymástól távol helyezd el őket egy sütőpapírral bélelt tepsiben. Forró sütőben süsd aranybarnára. Könnyen megéghet, így állandóan felügyelni kell rá.

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük