A 4 legfinomabb mézeskalács recept, amit valaha kipróbáltunk - A hagyományostól a csokisig

A mézeskalács nemcsak finom, de szemet gyönyörködtető is lehet, ha cukormázzal rajzolsz rá. A gyerkőcöknek is nagyon jó móka.

mezeskalacs-puszedli
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahány ember, annyi mézeskalács recept, de az igazán tökéletes verziót mindenki keresi, akár a Szent Grált. Az alábbi receptekben viszont nem lehet csalódni.

A mézeskalács nem csak finom, de látványos dísze is az ünnepi asztalnak. Színes cukormázzal szinte bármilyen formát elkészíthetünk belőle, csak a képzelet szabhat határt, ráadásul az egész családnak nagyszerű szórakozást nyújt a dekorálás. 

Hagyományos mézeskalács

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 25 dkg cukor
  • 15 dkg méz
  • 1,25 dl víz
  • 1 tojás
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanálnyi őrölt fűszerkeverék - fahéj, szerecsendió, szegfűszeg

A díszítéshez:

  • 1 tojásfehérje
  • 8 dkg cukor
  • félkanálnyi citromlé
mézeskalács karácsony


Keverd össze a mézet, a cukrot, a vajat és a vizet, majd tedd fel egy lábosban melegedni. Nem szabad forrnia, csak egyet kell buggyannia. Egy másik tálban keverd össze a fűszereket, a lisztet, a szódabikarbónát, és öntsd hozzá a meleg hozzávalókat. Hagyd egy kicsit hülni a keveréket, majd dolgozz el benne egy tojást. Az a legjobb, ha a tészta ezután 2-3 éjszakát pihen a hűtőben. Mielőtt sütöd, nyújtsd ki, körülbelül 2-3 miliméteresre, és formázd tetszőlegesre.

180 fokosra előmelegített sütőben süsd nagyjából15-20 percig. A díszítéshez verd fel a tojásfehérjét a cukorral és a citromlével, majd tubusba töltve rajzolj a masszával a kihűlt tésztára. Ha a karácsonyfára szeretnéd aggatni a sütit, akkor sütés előtt lyukaszd ki, különben könnyen elreped a már kisült tészta.

Csokoládés mézeskalács

Hozzávalók:

  • 25 dkg méz
  • 1 dl tej
  • 4 dkg darált dió
  • 2 tojás
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • egy csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 30 dkg liszt
  • baracklekvár
  • tortabevonó
  • tört mogyoró
csokis-mezeskalacs

Először vajazd, majd liszttel hintsd ki egy kisebb, zománcozott tepsi alját. A mézet takaréklángon kevergetve melegítsd fel, majd vedd le a tűzről, amikor átlangyosodott, és add hozzá a tejet, a darált diót, a tojások sárgáját, a szódabikarbónát, az őrölt szegfűszeget, az őrölt fahéjat, egy csipet sót és a citrom reszelt héját. A mézes pépet keverd habverővel körülbelül 5 percig, majd apránként dolgozd bele a lisztet. A megmaradt tojásfehérjét verd kemény habbá, és egy főzőkanállal finoman forgasd a tésztába.

A cikk az ajánló után folytatódik

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

A sűrű masszát öntsd a kivajazott sütőformába, és egyenletesen terítsd szét benne, majd tedd 180 fokra előmelegített sütőbe, és mérsékelt tűzön süsd körülbelül 25 percig, amíg a teteje világosbarnára nem pirul. Ha lehűlt, vágd le a szélét, és a lágy, de szívós tésztát vágd három, egyforma méretű lapra, majd pihentesd szobahőmérsékleten. Végül az egyes téglalapok közepét kend meg sűrű baracklekvárral, majd az egymásra helyezett lapokból álló, töltött mézeskalácsot még 1 napig pihentesd. Olvasztott tortabevonót csorgass a tetejére, és hintsd meg a mogyoróval.

Fűszeres mézeskalács

Hozzávalók:

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg méz
  • 2 tojás
  • 20 dkg liszt
  • 1 dkg szalalkáli
  • fél kávéskanál gyömbér
  • szegfűszeg
  • fahéj
  • 5 dkg cukrozott narancshéj
  • kevés zsemlemorzsa
fuszeres-mezeskalacs-2


Válassz egy kerek vagy hosszúkás formát, kend ki vajjal, majd szórd be zsemlemorzsával. A vajat verd habosra a cukorral, keverd hozzá a narancshéjjal összemelegített mézet. Tedd hozzá a felhabosított tojásokat, végül forgasd bele a lisztet, a fűszereket és a szalalkálit. Ezután öntsd az egész masszát előkészített formába. Közepesen meleg sütőben süsd 40 percig. Majd kockázd fel. 

Mézeskalácscsók

Hozzávalók:

  • 15 dkg cukor
  • 40 dkg finomliszt
  • 10 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál meleg méz
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • kevés szegfűszeg
  • fahéj
  • citromhéj
mezeskalacs-puszedli


A hozzávalókat gyúrd össze, majd formázz belőle golyókat, és egymástól távol helyezd el őket egy sütőpapírral bélelt tepsiben. Forró sütőben süsd aranybarnára. Könnyen megéghet, így állandóan felügyelni kell rá.

Ezt is szeretjük